Syrië, laat kwetsbare gevangenen vrij en beperk zo verspreiding van het coronavirus

Syrië, laat kwetsbare gevangenen vrij en beperk zo verspreiding van het coronavirus

Persbericht

De Syrische autoriteiten moeten voorkomen dat het coronavirus zich verspreidt in gevangenissen, detentiecentra en militaire ziekenhuizen. Hiervoor moeten ze meewerken met de VN en humanitaire organisaties.

Gevangenen en gedetineerden lopen het risico om het virus op te lopen, omdat zij vastgehouden worden in overbevolkte en onhygiënische omstandigheden, zonder toegang tot schoon water. Dat geldt ook voor tienduizenden mensen die vastzitten zonder proces en mensen die gedwongen verdwenen zijn.

Recht op gezondheid ontzegd

"De Syrische overheid staat erom bekend dat zij gevangenen en gedetineerden de toegang tot medische zorg ontzegt", zegt Lynn Maalouf van Amnesty International. "Iedere gevangene heeft recht op toegang tot maatregelen om coronabesmetting te voorkomen en op een medische behandeling." Op 30 maart meldde het Syrische ministerie van Volksgezondheid tien coronabesmettingen en een sterfgeval.

Amnesty’s oproep

Alle gewetensgevangenen moet onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijgelaten worden. Dit zijn politieke activisten, mensenrechtenactivisten en anderen die alleen maar vastzitten omdat zij op vreedzame wijze opkwamen voor hun rechten. De overheid moet ook overwegen om gevangenen vrij te laten die extra risico lopen vanwege hun leeftijd of gezondheid.

Marteling en mishandeling in Syrische gevangenissen

Sinds het begin van het conflict in 2011 loopt iedereen met kritiek op de Syrische regering het risico om in de gevangenis te belanden. Vaak zonder proces en zonder dat familie geïnformeerd wordt over de verblijfplaats. Marteling en mishandeling zijn aan de orde van de dag en veel mensen overlijden in de gevangenis. Volgens de VN zaten er in 2019 in Syrië naar schatting 100.000 mensen gevangen, of waren ontvoerd of vermist.

Amnesty heeft de afgelopen jaren uitgebreid gerapporteerd over de onmenselijke situatie in de militaire gevangenissen, zoals in de Saydnaya-gevangenis en andere detentiecentra. De cellen zijn ernstig overbevolkt, er is groot gebrek aan medische zorg, aan water, voedsel en sanitaire voorzieningen. Voormalige gevangenen vertelden dat zij gemarteld werden en dagenlang vastzaten in cellen in gezelschap van lichamen van overleden gevangenen. De situatie in de Syrische gevangenissen komt neer op een misdaad tegen de menselijkheid.

hier niet op duwen