Afbeelding
Premier Koerdische regio Irak zet zich in voor mensenrechten
Goed nieuws

Premier Koerdische regio Irak zet zich in voor mensenrechten

27 april 2009

Nechirvan Barzani, eerste minister van de Koerdische regio van Irak, maakte donderdag 23 april tijdens een gesprek met Amnesty International in Erbil zijn toewijding voor de mensenrechten duidelijk.

Het bezoek van Amnesty International aan de Koerdische regio kwam er naar aanleiding van het gepubliceerde rapport Hope and Fear: Human Rights in the Kurdistan region of Iraq

In het rapport staat vermeld dat de veiligheidsdiensten van de onafhankelijke Koerdische regio van Irak opereren buiten de rechtstaat en dat ze vaak hun macht misbruiken. Er worden specifieke zaken beschreven van mensen die willekeurig aangehouden werden door de veiligheidsdiensten, waarna ze gefolterd en ontvoerd werden.

Tijdens de ontmoeting zei de eerste minister Barzani dat een nieuwe wet in de maak was om de Asayish verantwoording te laten afleggen aan de Raad van Ministers. Het tijdstip hiervoor was nog niet bekend.

De eerste minister vertelde Amnesty International dat hij het rapport gelezen had. Hij heeft de taak gegeven zijn aanbevelingen te verspreiden naar de gevangenisautoriteiten en de ministeries. Hij verzekerde de organisatie dat hij heel gedreven is om zowel de Asayish als de andere veiligheidsdiensten volledig verantwoordelijk te stellen.

Het rapport van Amnesty International beschreef ook recente verbeteringen: de vrijlating van honderden politieke gevangenen in 2008 en de juridische hervormingen rond de status van de vrouw en mediavrijheid.

De eerste minister verzekerde Amnesty International dat hij en zijn regering zich inzetten om de zogenaamde eermisdrijven uit te roeien. Hij gaat er ook voor zorgen dat vrouwen doeltreffende bescherming krijgen tegen geweld, ook binnen het gezin.

"De Koerdische regionale regering heeft de laatste jaren positieve stappen ondernomen inzake mensenrechten," zegt Malcolm Smart,dDirecteur van het team Midden-Oosten en Noord-Afrika bij Amnesty International en hoofd van de Amnesty in de Koerdische regio.

"In het bijzonder zijn er concrete maatregelen rond geweld tegen vrouwen opgesteld. We zijn hierdoor zeer gemotiveerd. Maar op hetzelfde moment willen we ook beklemtonen dat het noodzakelijk is dat vrouwenrechtenactivisten op alle niveaus van de ontwikkeling en de uitvoering van het beleid betrokken worden. Zo kunnen we het geweld en de discriminatie stoppen en de levensverwachtingen van vrouwen en meisjes verhogen."

Lees ook

Meer nieuws