Myanmar laat journalisten vrij

Myanmar laat journalisten vrij

Goed nieuws

In Myanmar zijn de journalisten Wa Lone en Kyaw Soe Oo op 7 MEI uit de gevangenis ontslagen. 

De journalisten Wa Lone en Kyaw Soe Oo onderzochten voor persbureau Reuters het optreden van Myanmarese militairen tegen de moslimminderheid Rohingya. Vanwege het meedogenloze militaire geweld, waaronder moord, verkrachting, marteling en het platbranden van dorpen, ontvluchtten meer dan 700.000 mensen Myanmar.

Showproces
De journalisten werden in december 2017 gearresteerd en ervan beschuldigd dat ze ‘vertrouwelijke informatie’ naar buiten wilden brengen. Tijdens hun verhoren werden Wa Lone en Kyaw Soe gemarteld en na een showproces tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hun vrijlating vandaag maakt deel uit van de traditionele jaarlijkse presidentiële gratieregeling.

Oproep Amnesty
‘Vandaag vieren we een belangrijke overwinning voor de persvrijheid in Myanmar,’ zegt Nicholas Bequelin van Amnesty. ‘De zaak tegen Wa Lon en Kyaw Soe Oo was van begin tot eind een juridische schijnvertoning. Ze hadden geen dag in de gevangenis mogen zitten.

Hoewel iedereen die actie voer hen voerde blij is met de beslissing van de overheid, is er in Myanmar nog steeds een hele reeks repressieve wetten van kracht die ingezet worden om journalisten, activisten en andere critici van de overheid gevangen te zetten.

In de afgelopen weken zag Amnesty een toename in het aantal politiek gemotiveerde arrestaties, voornamelijk vanwege kritiek op het leger. De overheid moet alle journalisten en gewetensgevangenen vrijlaten die vastzitten op basis van valse beschuldigingen, en moet alle wetten intrekken die de vrijheid van meningsuiting verstikken.’

hier niet op duwen