Afbeelding
Hoop voor de toekomst dankzij jou
Goed nieuws

Hoop voor de toekomst dankzij jou

12 januari 2017

Sommigen zien het nieuwe jaar 2017 met angst tegemoet. Maar de successen die we samen boekten in 2016 bewijzen het: als niet angst, maar hoop en samenwerking onze leidraad zijn, dan zijn we tot fantastische dingen in staat.

In 2016 werden na Amnesty-acties meer dan 650 mensen bevrijd die onterecht opgesloten zaten. Bijna twee mensen per dag. Samen hebben we in 40 landen de wet veranderd. We hebben de wereldvoetbalbond ter verantwoording geroepen, en oorlogsmisdadigers laten veroordelen.

2016 leverde het bewijs: als we samen in actie komen, kunnen we geweldige resultaten neerzetten.

Hoe jij in 2016 het leven van mensen in de hele wereld mee veranderde?

  • Jouw acties droegen bij tot de vrijlating van meer dan 650 mensen.
  • Je steun stelde ons in staat om baanbrekende onthullingen te doen die levens veranderden.
  • Jij hielp ons bestuursorganen ter verantwoording te roepen en oorlogsmisdadigers voor het gerecht te brengen.
  • Jij hielp mensenlevens redden.
  • Door jouw steun veranderde de wetgeving in veertig landen.

“Ik wil iedereen zo hard bedanken. Ook voor het levend houden van onze hoop"

Mahmoud Hussein, Egypte

Vrijgelaten in maart.
De 20-jarige student Mahmoud Hussein bracht meer dan twee jaar in de gevangenis door zonder enige vorm van proces. Hij werd opgepakt in 2014 voor het dragen van een T-shirt met “Nation Without Torture” op. 145.000 mensen voerden actie voor zijn vrijlating als onderdeel van onze Stop Foltering campagne.

Phyoe Phyoe Aung, Myanmar

Kwam vrij in april.
Amnesty-aanhangers uit heel de wereld schreven meer dan 394.000 brieven, e-mails, tweets en andere berichten voor Phyoe Phyoe tijdens de Schrijfmarathon in 2015. Ze werd samen met tal van andere studenten vrijgelaten. “Ik wil iedereen zo hard bedanken,” schreef ze in een recente brief. “Niet alleen voor mijn vrijlating, maar ook voor het levend houden van onze hoop en overtuigingen.”

Homa Hoodfar, Iran/Canada

Vrijgelaten in september.
De Canadees-Iraanse Homa Hoodfar is professor in de anthologie en voert campagne voor vrouwenrechten. Tienduizenden activisten tekenden een petitie voor haar vrijlating.

Maria Teresa Rivera, El Salvador

Bevrijd in mei.
De 33-jarige Maria Teresa Rivera werd in 2011 na een miskraam tot 40 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Duizenden Amnesty-aanhangers over gans de wereld schreven brieven naar de overheid van El Salvador om abortus niet langer te criminaliseren. “Ik ben elke man en vrouw dankbaar die mijn zaak opgevolgd hebben en die hoopten dat ik vrij zou komen,” schreef ze later.

Khadija Ismayilova, Azerbeidzjan

Vrijgelaten in mei.
Het Hoogste Gerechtshof verving de gevangenisstraf van zeven en een half jaar voor de bekroonde journaliste Khadija Ismayilova door een voorwaardelijke straf van drie jaar. Eerder in maart werden 11 anderen, waaronder vooraanstaande journalisten, vrijgelaten na twee jaar van uitvoerig lobbyen en campagne voeren met jouw hulp.

Jouw steun verandert levens

Afbeelding
Afbeelding

Jij hielp ons bestuursorganen ter verantwoording te roepen en oorlogsmisdadigers voor het gerecht te brengen.

Wereldvoetbalbond buigt onder druk

In maart brachten we de uitbuiting van migranten aan het licht bij de bouw van een stadion voor de 2022 Wereldbeker Voetbal in Qatar. Acties van Amnesty-aanhangers leidden, samen met ons onderzoek, tot reacties van de overheid in Qatar, bouwbedrijven en de FIFA (de wereldvoetbalbond). Zo werd een bedrijf dat centraal stond in de aanklachten voor zes maanden geschorst.

De internationale atletiekfederatie (die de sportfaciliteiten van Qatar in 2019 wil gebruiken voor haar wereldkampioenschappen) meldde dat ze ons rapport zullen doornemen. FIFA zou een onafhankelijk comité oprichten om de omstandigheden op de 2022 Wereldbeker locaties op te volgen.

Oorlogsmisdadiger uit Tsjaad veroordeeld

In een historische uitspraak werd voormalig president Hissène Habré op 30 mei tot levenslang veroordeeld voor misdaden tegen de mensheid, oorlogsmisdaden en marteling begaan in Tsjaad tussen 1982 en 1990. Als bewijs deed de openbare aanklager beroep op verslagen van Amnesty uit de jaren tachtig, evenals de getuigenis van een voormalige medewerker van Amnesty.

Jouw steun stelde ons in staat om baanbrekende onthullingen te doen die levens veranderden

Irak: 293 mensen bevrijd uit onrechtmatige opsluiting

In mei kregen we zeldzame toegang tot een geïmproviseerde gevangenis in Anbar, ten westen van Baghdad in Irak. We vonden er zo’n 700 mensen, waarvan sommigen slechts 15 jaar, die in afschuwelijke omstandigheden werden vastgehouden omdat ze verdacht werden van banden met Islamitische Staat (IS). We publiceerden snel onze bevindingen, die massaal door de media werden opgepikt. Samen met een cruciale meeting met de premier van Irak leidde dit tot de vrijlating van 293 mensen.

Nigeria: 100 mensen bevrijd uit verschrikkelijke omstandigheden

Op 11 mei onthulden we de dood van meer dan 149 mensen in een Nigeriaanse militaire gevangenis in 2016. Hun dood werd waarschijnlijk veroorzaakt door uithongering, uitdroging en ziekte. Onder de doden waren 11 babies en kinderen jongeren dan zes. Alhoewel het Nigeriaanse leger publiekelijk deze vaststelling ontkent, werden ongeveer 100 gevangenen onmiddellijk na de publicatie van ons verslag vrijgelaten.

Jij hielp mensenlevens redden

Executies afgewend in de Malediven en Indonesië

Jouw voortdurende steun om de doodstraf af te schaffen heeft geleid tot positieve resultaten in de Malediven en Indonesië. In juli zijn we er in geslaagd om de geplande hervatting van executies na meer dan 60 jaar in de Malediven te stoppen.

Amnesty-activisten hebben hard gewerkt om de executie van 14 mensen in Indonesië die na oneerlijke processen veroordeeld werden voor drugsmisdrijven, te stoppen. Op 29 juli echter werden vier mensen terechtgesteld. De 10 anderen werd uitstel verleend. De campagne om hen te redden loopt verder.

Afbeelding

Iraanse tiener gered van executie

Alireza Tajiki werd van de galg gered dankzij een globale oproep tegen zijn op handen zijnde executie. Zijn ophanging was gepland voor 15 mei 2016, maar door het intensieve lobbyen van medewerkers van Amnesty en de #SaveAlireza tweets van activisten aan de overheid werd de executie afgelast. Alireza is nog niet veilig - we doen nu een oproep aan Iran om zijn doodstraf te vernietigen.

Syrisch meisje krijgt levensreddende operatie

Na internationale druk van Amnesty en andere activisten werd een ernstig gewond Syrisch meisje van 10 jaar oud op 13 augustus uit de stad Madaya geëvacueerd voor een dringende chirurgische ingreep. Ghina Ahmad Wadi werd in het been geschoten door een sluipschutter van de Syrische overheid toen ze medicijnen ging kopen voor haar moeder.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Door jouw steun veranderde de wetgeving in 40 landen

Burkina Faso pakt kindhuwelijken en gedwongen huwelijken aan

Door jouw acties heeft de overheid van Burkina Faso zich er toe verbonden om komaf te maken met vroegtijdige en gedwongen huwelijken. Zij heeft zich geengageerd om de wettelijke leeftijd voor meisjes om te kunnen trouwen op 18 jaar te brengen en zich er van te vergewissen dat het begrip gedwongen huwelijk duidelijk omschreven is in de wet. Meer dan een half miljoen mensen ondertekenden onze petitie als onderdeel van My Body My Rights en de Schrijfmarathon - iets wat niet onopgemerkt voorbijging bij de overheid.

Malawi: nieuwe wet beschermt mensen met albinisme

Meer dan 225.000 mensen tekenden onze petitie die de overheid van Malawi opriep een einde te maken aan het doden van mensen met albinisme. Dankzij deze wereldwijde druk paste Malawi in september twee wetten aan die moeten helpen om mensen met albinisme te beschermen tegen geweld en moord. Vandaag riskeert iemand die betrapt wordt met beenderen of lichaamsdelen van iemand met albinisme een levenslange gevangenisstraf.

Vooruitgang bij het terugdringen van foltering

Jouw inspanningen om foltering te stoppen leidde ertoe dat verscheidene landen stappen hebben ondernemen om deze praktijken te beëindigen. Guinea maakte van foltering een misdaad, terwijl Togo zijn wetgeving in lijn bracht met het internationale recht. Na jaren van campagne door aanhangers van Amnesty heeft Canada zich er eindelijk tot verbonden om foltering te voorkomen door het Facultatief Protocol bij het Anti Folterverdrag (OPCAT) te ratificeren. En een historische uitspraak over foltering door de politie in de Filippijnen - voor het eerst veroordeeld in 2009 onder de anti-foltering wetgeving van het land in 2009 - volgde na een drie jaar lang volgehouden campagne van Amnesty-activisten.

Jaren van campagne door aanhangers van Amnesty en de Omega Research Foundation hebben er toe geleid dat de Europese Unie in oktober strengere beperkingen heeft geïntroduceerd op de verkoop en promotie van uitrusting die gebruikt wordt om mensen te folteren en terecht te stellen. De beperkingen zijn wettelijk bindend in alle lidstaten van de EU.

Stap voorwaarts voor inheemse rechten in Canada en Australië

In augustus lanceerde Canada een nationaal, onafhankelijk onderzoek naar vermiste en vermoorde inheemse vrouwen en meisjes. De beslissing volgde na een campagne van meer dan 10 jaar door aanhangers van Amnesty, inheemse vrouwen-groepen en anderen in Canada.

Na een gecoördineerde campagne en de publicatie van ons rapport over inheemse jeugdrechtspraak in Queensland, Australië werd er geschiedenis geschreven. Na vijf decennia van onrechtvaardigheid zullen 17-jarigen niet langer worden opgesloten in gevangenissen voor volwassenen of berecht worden als volwassenen in lijn met internationale wetgeving. Dit betekent dat kinderen, en in het bijzonder inheemse kinderen die 22 keer meer kans hebben om in de gevangenis te raken, meer kans maken op rehabilitatie.

Noorwegen en Denemarken: Historische doorbraak in transgenderrechten

In juni keurde Noorwegen een nieuwe wet goed die transgenders toegang geeft tot wettelijke geslachtserkenning via een snelle, toegankelijke en transparante procedure. Wat essentieel is, is dat de wet toelaat dat individuen zelf hun geslacht kunnen bepalen en dat er komaf wordt gemaakt met de beschamende wetgeving van bindende eisen die discriminerend waren en een inbreuk op een aantal mensenrechten vormden. Denemarken besliste in mei om transgenders niet langer als mentale zieken te beschouwen.

Polen – vrouwen dwingen ommezwaai af over voorgesteld verbod op abortus

Vrouwen en meisjes kwamen in oktober in grote getale op straat om te protesteren tegen een voorgesteld verbod op abortus in Polen dat al een uiterst restrictieve abortuswetgeving heeft. Vrouwen staakten om hun collectieve woede te uiten over de voorstellen. Duizenden mensen, waaronder ook aanhangers van Amnesty, stuurden boodschappen van solidariteit. Uiteindelijk heeft de regering haar voorstel ingetrokken - een historische overwinning voor vrouwenrechten.

Maak een vuist tegen onrecht

Lees ook

Meer nieuws