Afbeelding
Filipijnen: politie voert geen ‘oorlog tegen drugs’ maar een oorlog tegen armen
Persbericht

Filipijnen: politie voert geen ‘oorlog tegen drugs’ maar een oorlog tegen armen

31 januari 2017

In opdracht van de overheid heeft de Filipijnse politie de afgelopen zeven maanden duizenden vermoedelijke drugsdelinquenten gedood of anderen de opdracht gegeven om hen te doden. Volgens Amnesty International is de golf van buitengerechtelijke executies wellicht te kwalificeren als misdaad tegen de mensheid. Dit zegt de mensenrechtenorganisatie vandaag in een nieuw rapport.

Het onderzoeksrapport “If you are poor you are killed”- Extrajudicial executions in the Philippines’ “War on Drugs” beschrijft gedetailleerd hoe de politie het systematisch gemunt heeft op vooral arme en weerloze mensen. Agenten manipuleren bewijsmateriaal, rekruteren huurmoordenaars, bestelen de mensen die ze doden en vervalsen officiële processen-verbaal.

“Dit is geen oorlog tegen drugs zoals de autoriteiten het noemen, maar een oorlog tegen arme mensen. Mensen die op basis van zwak bewijsmateriaal verdacht worden van drugsgebruik of -verkoop worden in ruil voor geld een kopje kleiner gemaakt. Mensen vermoorden is in de Filipijnen een ware business tegenwoordig,” zegt Tirana Hassan, Crisis Response Director van Amnesty International.

“Filipijnse politieagenten overtreden de wetten die ze net verondersteld worden te handhaven. Ze slaan munt uit het doden van arme mensen die door de overheid net geholpen zouden moeten worden. President Duterte beloofde bij zijn aantreden om de Filipijnse straten misdaadvrij te maken, maar diezelfde straten zijn nu bezaaid met lijken die onwettig door de politie gedood werden.”

Sinds president Duterte zeven maanden geleden aan de macht kwam, werden al meer dan 7.000 drugsdoden geteld. De politie is rechtstreeks verantwoordelijk voor de dood van 2.500 vermoedelijke drugsdelinquenten. De overige zijn toe te schrijven aan huurmoordenaars die op de loonlijst van de politie staan of andere onbekende gewapende individuen. Tussen 1 juli vorig jaar en eind januari vielen gemiddeld zo’n 34 doden per dag. Allemaal onder het mom van de strijd tegen drugs en aangestuurd door de opruiende taal van Duterte.

"Dit is geen oorlog tegen drugs zoals de autoriteiten het noemen, maar een oorlog tegen arme mensen."

In het nieuwe onderzoeksrapport gaat Amnesty International uitvoerig in op 33 casussen waarbij in totaal 59 mensen gedood werden. Amnesty-onderzoekers spraken met 110 mensen doorheen het land: ooggetuigen, familie van drugsdoden, drugsgebruikers, politieagenten en huurmoordenaars die betrokken zijn bij het antidrugsbeleid. De organisatie analyseerde ook documenten zoals processen-verbaal.

We spreken over een buitengerechtelijke executie wanneer een overheidsfunctionaris iemand opzettelijk en op onwettige wijze om het leven brengt in opdracht van of met het medeweten of de instemming van de overheid.

Buitengerechtelijke executies zijn een flagrante schending van het recht op leven zoals opgenomen in zowel het Filipijnse als het internationaal recht.

Lees het volledige rapport

Video: "If you are poor you are killed : Extrajudicial executions in the Philippines"

Lees ook

Meer nieuws