Afbeelding
groepsfoto in het gras tijdens European Youth Meeting 2023 Bologna
Blog

European Youth Meeting in Bologna 2023

12 september 2023

In 2023 vond van 5 tot 10 september de European Youth Meeting (EYM) plaats in het charmante Bologna, Italië. Jongeren uit heel Europa verzamelden zich voor een bruisende week vol inspiratie, activisme en nieuwe vriendschappen. Laten we samen een kijkje nemen in de hoogtepunten en betekenis van dit geweldige evenement, waar jonge mensen hun stem lieten horen.

We werden meteen overspoeld door een hartverwarmend gevoel van gastvrijheid. Zowel de mededeelnemers als de organisatoren ontvingen ons met open armen en een glimlach. Ons verblijf was ronduit prachtig, omgeven door een schitterende natuur en veel dieren. De vrolijke begroeting van Cesare, de hond des huizes, met zijn kwispelende staart, maakte het plaatje compleet. De ontvangst was een veelbelovend begin van een onvergetelijke week.

Afbeelding

We verdiepten ons in belangrijke thema's zoals 'Protect the Protest', democratie en mensenrechten, het recht op asiel- en migratierechten, gendergerelateerd geweld, inclusie en diversiteit, mentale gezondheid en people power. Tijdens een boeiend skillshare moment deelden we met twee jongeren uit Nederland onze ervaringen en ideeën, waardoor we inzichten opdeden en onze werking konden vergelijken. Ook bezochten we het natuurpark in Monte Sole met de Monte Sole School of Peace Foundation, opgericht door de steun van een lokale groep van Amnesty International. Aan het einde van de week creëerden we een inspirerende video over 'Protect the Protest'. Deze video vat de week samen, waarbij jongeren zich verenigden om positieve verandering te bevorderen en te strijden voor een rechtvaardige wereld.

Afbeelding
jongeren houden pancartes omhoog met daarop 'protect the protest'
Afbeelding
European Youth Meeting 2023 Bologna
Afbeelding
jongeren houden pancartes omhoog met daarop 'protect the protest'
Afbeelding
European Youth Meeting 2023 Bologna
Afbeelding
jongeren maken pancartes met daarop 'protect the protest'
Afbeelding
European Youth Meeting 2023 Bologna

Het hoogtepunt van de week was voor ons allen unaniem duidelijk: de mensen die deelnamen maakten deze ervaring werkelijk bijzonder. Het was een "once in a lifetime" kans om te kunnen connecteren met jongerenactivisten vanuit alle hoeken van Europa. Er heerste een ongelooflijke sfeer. Er werd gelachen, gepraat en naar elkaar geluisterd. Een veilige omgeving waarin elkaars behoeften en grenzen werden gerespecteerd en solidariteit vormden de basis van onze tijd samen.

Afbeelding
Twee jonge meisje knuffelen elkaar tijden de European Youth meeting
Afbeelding
kringspel tijdens European Youth Meeting

Dit gemeenschapsgevoel heeft ons geïnspireerd en energie gegeven om ons blijvend in te zetten voor mensenrechten. We zullen deze waardevolle ervaring meenemen in ons activisme in Amnesty International Vlaanderen!

Groetjes van Lize en Febe van Amnesty Jongerengroep Gent

Lees ook

Meer nieuws