DRC: mensenrechten nog steeds zwaar onder druk na één jaar Tshisekedi

DRC: mensenrechten nog steeds zwaar onder druk na één jaar Tshisekedi

Persbericht

Onveiligheid en straffeloosheid blijven een jaar na het aantreden van president Felix Tshisekedi grote uitdagingen voor de mensenrechten in de Democratische Republiek Congo (DRC).

“President Tshisekedi heeft enkele positieve stappen ondernomen, zoals het pardonneren van gevangenen die om politieke redenen vastzaten en het naar de DRC laten terugkeren van kritische stemmen. Zijn regering bleef echter zwaar in gebreke op vlak van aansprakelijkheid voor ernstige misdaden. Krijgsheren en anderen die verdacht worden van vreselijke misbruiken zijn nog steeds op vrije voeten”, zegt Deprose Muchena, Amnesty’s directeur voor het oosten en zuiden van Afrika.

“Vreedzame protesten worden ook brutaal onderdrukt wat ernstige vragen doet rijzen bij het respect van de Congolese autoriteiten voor het recht op vrije meningsuiting en op vreedzaam protest.”

Amnesty International roept Belgisch premier Sophie Wilmès op om mensenrechten tijdens haar bezoek aan de DRC begin februari hoog op de agenda te zetten.

Meer informatie vindt u in het internationale persbericht