Afbeelding
DRC: Lucha-activist Elias Bizimungu vrijgelaten
Goed nieuws

DRC: Lucha-activist Elias Bizimungu vrijgelaten

07 juni 2023

In de Democratische Republiek Congo is activist Elias Bizimungu vrijgelaten. Het Hof van Goma oordeelde dat de aanklachten tegen hem ongegrond waren en beval zijn onmiddellijke vrijlating.

IN DE CEL VOOR KRITIEK OP POLITIE EN LEGER

Journalist Bizimungu (rechts op de foto) werd in september 2022 opgepakt. Eerder, in april 2022, was rechtenstudent King Mwamisyo gearresteerd. Beiden zetten zich in voor LUCHA (Lutte pour le changement), een burgerbeweging die strijdt voor mensenrechten. De arrestatie van Bizimungu en Mwamisyo vond plaats nadat ze kritiek uitten op de politie en het leger, die de bevolking niet beschermen en mensenrechtenschendingen plegen.

elias is vrij en bedankt Amnesty

Begin juni kon activist Elias Bizimungu de gevangenis verlaten nadat het Hof van Goma hem vrijsprak.

Amnesty International sprak Bizimungu kort na zijn vrijlating. Hij zei dat hij blij is weer vrij te zijn en dat hij Amnesty enorm dankbaar is voor de steun die hij ontving. Hij bedankte iedereen die de campagne voor zijn vrijlating steunde.

King zit nog altijd vast

Mwamisyo kreeg eerder al 5 jaar cel en zou daarna 5 jaar lang niet mogen stemmen. Beide mannen werden gevangengehouden in een overbevolkte gevangenis. Die is geschikt voor 300 gevangenen maar er worden 4.000 mensen vastgehouden. De gevangenen zitten zonder bedden, schoon drinkwater, elektriciteit, medische zorg en voldoende eten. Bizimungu vertelde ook dat de fysieke toestand van Mwamisy in orde is, maar dat hij het psychisch zwaar heeft nu hij alleen in de gevangenis is.

De uitspraak van de rechtbank in het hoger beroep tegen Mwasmisyo blijft hangende. Het beroep van Mwamisyo is verschillende keren uitgesteld. Zijn advocaat heeft goede hoop voor hem omdat de rechter die zijn zaak voorzat voor zijn vrijlating leek te zijn.

Amnesty blijft de onmiddellijke vrijlating van King Mwamisyo eisen.

Teken de petitie

3de ambtstermijn voor kabila breekt uit in protest

Oud-president Joseph Kabila stelde in november 2016 de geplande verkiezingen met 2 jaar uit vanwege ‘logistieke en financiële’ problemen. Tegenstanders van Kabila zeiden dat de president met het uitstel langer aan de macht wilde blijven. Omdat hij al twee termijnen president was, mocht hij zich volgens de grondwet niet kandidaat stellen voor een derde ambtsperiode. Eerder probeerde Kabila al tevergeefs de grondwet te veranderen om een derde termijn mogelijk te maken. Na het uitstel van de verkiezingen braken er hevige onlusten uit, die met harde hard door het leger werden neergeslagen.

Recht op protest verder onderdrukt

LUCHA (Lutte pour le changement) is een burgerbeweging die strijdt voor mensenrechten. De leden van LUCHA speelden een belangrijke rol bij het organiseren van het maatschappelijk middenveld dat opriep tot eerbiediging van de rechtsstaat en de mensenrechten in de DRC.

Sinds 2022 traden de autoriteiten van de DRC steeds harder op en werd de rechten op vrijheid van meningsuiting, vereniging en vreedzame vergadering verder onderdrukt. Ze bleven de coronapandemie en de verlengde staat van beleg in de regio’s Ituri en Noord-Kivu als smoes gebruiken om openbare bijeenkomsten en demonstraties te verbieden door mensen die als kritisch over de regering worden beschouwd. Militaire autoriteiten, die werden aangesteld onder de staat van beleg, bleven willekeurig critici arresteren. Demonstraties die voor de autoriteiten gunstig werden geacht, mochten wel doorgaan.

Lees ook

Meer nieuws