Het lijdt geen twijfel dat de Saudische autoriteiten bereid zijn om alles in werking te stellen om de kritiek van hun eigen burgers in de kiem te smoren. Het is enorm verontrustend dat Murtaja Qureiris wordt geëxecuteerd voor misdrijven - waaronder het deelnemen aan protesten, te zien in een CNN-reportage - toen hij nog maar 10 jaar oud was. Het gebruik van de doodstraf voor misdrijven door mensen jonger dan 18 jaar is strikt verboden door het internationaal recht.
© CNN, 2011, Murtaja demonstreert met andere tieners voor mensenrechten in zijn land
Murtaja – nu 18 jaar oud – werd in september 2014 gearresteerd en opgesloten in de jeugdgevangenis in al-Dammam-stad. Een maand lang werd hij in eenzame opsluiting vastgehouden en tijdens zijn verhoor gefolterd en geïntimideerd. Zijn ondervragers beloofden hem vrij te laten indien hij zou bekennen. In mei 2017 werd hij overgebracht naar een gevangenis voor volwassenen, ook al was hij toen nog maar 16 jaar oud.
Tijdens zijn vijfjarige detentie werd hem de toegang tot een advocaat ontzegd, tot op zijn eerste hoorzitting. Murtaja's hoorzitting vond plaats in augustus 2018 voor een gespecialiseerd strafrechtbank, de 'antiterreurrechtbank'. Die rechtbank wordt in toenemende mate gebruikt door de Saudische autoreiten voor rechtszaken waarbij mensenrechtenactivisten en demonstranten betrokken zijn.
De Saudische autoriteiten maken gebruik van de doodstraf als middel om politieke dissidenten te verpletteren en anti-regeringsbetogers uit de vervolgde sjiitische minderheid van het land te straffen. De autoriteiten gebruiken de doodstraf ook tegen kinderen, na zeer oneerlijke processen die gebaseerd zijn op bekentenissen na foltering.
De toepassing van de doodstraf is in alle omstandigheden afschuwelijk, maar nog meer waar wanneer de doodstraf wordt toegepast na een oneerlijk proces. De internationale gemeenschap moet een openbaar standpunt innemen in deze zaken en eisen dat Saudi-Arabië voor eens en voor altijd een einde maakt aan de doodstraf.
Na wereldwijde verontwaardiging werd de straf een dag later omgezet naar een celstraf en kan Murtaja naar verwachting in 2022 vrijkomen.
Amnesty kwam met het nieuws in Karrewiet. Enkele kinderen uit de 3de kleuterklas maakten een mooie tekening voor Murtaja. Wil jij ook in actie komen voor mensenrechten op school? Check dan zeker onze Schrijf-ze-VRIJdag!