Denen de straat op tegen het terugsturen van Syrische vluchtelingen #SyriaNotSafe

Denen de straat op tegen het terugsturen van Syrische vluchtelingen #SyriaNotSafe

Actueel

In Denemarken gaan vandaag in zeker 25 steden mensen de straat op om te protesteren tegen het besluit van de Deense regering om verblijfsvergunningen van Syrische vluchtelingen in te trekken. De hashtag #SyriaNotSafe wordt op sociale media ingezet om deze protesten te steunen. De protesten zijn een initiatief van Amnesty International en andere organisaties.

Het plan om Syrische vluchtelingen terug te sturen, moet meteen worden ingetrokken en Denemarken moet waardige bescherming bieden aan alle Syriërs, is de gezamenlijke oproep.

Terug naar onveilig land

Honderden Syrische vluchtelingen, onder wie ook kinderen, hebben van de Deense immigratiedienst te horen gekregen dat ze terug moeten naar Syrië. De hoofdstad Damascus en aangrenzende gebieden zouden volgens de dienst veilig  zijn om naar terug te gaan. Ten minste 39 Syriërs kregen hun definitieve afwijzing van hun asielverzoek van de Vluchtelingenraad en verblijven nu in een uitzetfaciliteit.

Dat terwijl Syrië verre van een veilig land is. Ook al zijn militaire dreigingen afgenomen in het grootste deel van het land, Syrische burgers blijven gevaar lopen op vervolging en mensenrechtenschendingen als zij terugkeren, ook in Damascus en omgeving.

Gruwelijke mensenrechtenschendingen

‘In Damascus heeft het Assad-regime zijn macht nu geconsolideerd. Niet met bommen, maar door middel van gruwelijke mensenrechtenschendingen, willekeurige arrestaties en martelcentra’, zegt activist dr. Haifaa Awad. ‘Hoe kan onze premier Mette Frederiksen garanderen dat Syrische vluchtelingen in leven blijven wanneer ze het land binnengaan, als zowel de VN als de Verenigde Staten dat niet kunnen?’ zei de activist Haifaa Awad.

Amnesty International documenteert al jaren grove en systematische mensenrechtenschendingen door het Syrische regime. Wij zijn geschokt door dit unilaterale Deense besluit.

Risico op marteling en moord

‘Het is moeilijk te begrijpen dat de Deense autoriteiten, in tegenstelling tot vrijwel de hele rest van de wereld, tot de conclusie zijn gekomen dat Damascus en omliggende gebieden veilig genoeg zijn om naartoe terug te keren’, zegt Dan Hindsgaul van Amnesty Denemarken. ‘Ons onderzoek wijst uit dat Syriërs die terug worden gestuurd, stelselmatig zijn onderworpen aan ondervraging door de Syrische veiligheidsdiensten. Die diensten zijn berucht omdat ze verantwoordelijk zijn voor willekeurige detenties, marteling en zelfs moord. Mensen terug willen sturen terwijl er zulke grote risico’s zijn, is in strijd met de Deense mensenrechtenverplichtingen.’

Kom in actie: Roep Denemarken op om Syrische vluchtelingen te beschermen!