Chinese mensenrechtenadvocaat Wang Quanzhang vrijgelaten maar niet vrij (update)

Chinese mensenrechtenadvocaat Wang Quanzhang vrijgelaten maar niet vrij (update)

Goed nieuws

De Chinese mensenrechtenadvocaat Wang Quanzhang is na viereneenhalf jaar gevangenschap vrijgelaten. Hoewel zijn vrijlating goed nieuws is, is de kans groot dat de Chinese overheid hem vanaf nu in de gaten zal houden. Amnesty roept China op Wang echt in vrijheid te laten leven.

UPDATE 12 mei 2020

In een recent interview vertelde Wang Quanzhangs advocaat over de ontberingen die Wang moest doorstaan tijdens zijn bijna vier jaar durende gevangenschap.  

In de eerste vijf maanden van zijn gevangenschap werd hij uitgehongerd, kreeg hij gedwongen medicatie en moest hij in dezelfde houding slapen zonder te mogen bewegen. Vijf maanden lang werd hij ondervraagd in kamers zonder daglicht. In de eerste maand gebeurde dat twintig uur per dag, van zeven uur ‘s ochtends tot drie uur ’s nachts. Hij werd herhaaldelijk geschopt en geslagen, de ondervragers spuugden hem in zijn gezicht. Wang moest zijn armen de hele dag omhooghouden, een hele maand lang. Zijn armen raakten daarvan zwaar opgezwollen.  

Wang bevestigde de martelingen niet. Hij zei: 'Wat ik meemaakte, was inderdaad pijnlijk, maar het is niets vergeleken bij het lijden van de andere advocate' die doelwit werden van de overheid tijdens de periode van zware repressie in 2015. Hij wil niet als held of slachtoffer worden gezien, maar wil laten zien 'hoe je onrecht kunt keren in een zaak waarin de rechters hun eigen wetten hebben geschonden door mij ten onrechte te veroordelen'.

Wang gaf verder aan dat hij zijn veroordeling voor het ‘omverwerpen van de staat’ wil aanvechten in de rechtbank.  

(EINDE UPDATE)

Weer herenigd met familie

Na drie weken in quarantaine is Wang Quanzhang op 27 april herenigd met zijn vrouw Li Wenzu en zijn zoon in Beijing. Li bedankte iedereen voor de steun die de familie ontving. ‘Wang Quanzhang is eindelijk thuis. Jullie werk speelde hierbij een grote rol. In de afgelopen vijf jaar hadden we niet blijven doorvechten zonder jullie voortdurende steun. We zijn erg dankbaar dat jullie aan onze zijde staan.’

Wang kreeg eerder van de gevangenisautoriteiten te horen dat hij niet terug mocht keren naar Beijing, de stad waar zijn gezin woont. Hij moest in Jinan blijven, waar de overheid hem constant in de gaten houdt en van waaruit hij niet vrij mag reizen. Zijn zus werd al gewaarschuwd hem niet op te halen uit de gevangenis.

Vrouw ziek

Vorige week werd Li Wenzu in het ziekenhuis opgenomen in verband met hevige buikpijn. Op 26 april werd ze weer naar huis gestuurd. Wang vroeg daarop naar Beijing te mogen terugkeren om voor zijn vrouw te kunnen zorgen. De politie van Jinan begeleidde hem daarna naar Beijing. Enkele lokale politieagenten probeerden mee zijn huis in te gaan. Zij werden tegengehouden door twee echtgenotes van andere slachtoffers van de klopjacht op mensenrechtenadvocaten. Zij waren in het huis om Li te verzorgen.

Beide vrouwen werden vervolgens gedwongen Wangs huis te verlaten en kregen te horen dat ze, als ze niet zouden vertrekken, veertien dagen in quarantaine zouden worden geplaatst.

Onduidelijk of Wang thuis mag blijven

Zoals zo vaak het geval is met vrijgelaten mensenrechtenverdedigers in China, wordt Wang nog steeds gevolgd door de autoriteiten. Het is nog onduidelijk of hij in Beijing kan blijven. Als hij zijn huis verlaat, wordt hij in ‘quarantaine’ geplaatst waardoor hij zijn vrouw niet kan vergezellen als ze naar de dokter moet.

Gestraft vanwege zijn activisme

In 2015, het jaar waarin China massaal mensenrechtenactivisten oppakte, werd ook Wang gearresteerd en veroordeeld tot een gevangenisstraf van viereneenhalf jaar wegens het ‘ondermijnen van staatsgezag’. In werkelijkheid werd hij gestraft voor zijn werk als mensenrechtenadvocaat waarbij hij corruptie aan de kaak stelde.

Pas in 2018 hoorde Wangs familie dat hij nog in leven was en vastzat in Tianjin. Zijn vrouw en zoon mochten hem pas in 2019 bezoeken, bijna vier jaar nadat hij gevangen werd gezet. Er zijn serieuze zorgen dat hij in de gevangenis werd gemarteld en slecht werd behandeld. Ook zijn vrouw, Li Wenzu, is de afgelopen jaren voortdurend lastiggevallen en in de gaten gehouden.

Oproep Amnesty

Amnesty is van meet af aan tegen de veroordeling en gevangenschap van Wang Quanzhang geweest. Amnesty houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

Bekijk de video van Wangs thuiskomst.