Afbeelding
Britse regering krijgt ongekend veel macht met nieuwe corona-noodwet
Persbericht

Britse regering krijgt ongekend veel macht met nieuwe corona-noodwet

23 maart 2020

De Britse regering heeft een corona-noodwet aangenomen die de overheid ongekend veel macht geeft. De wet zou twee jaar geldig zijn. Amnesty International en andere organisaties vinden dat dit te lang is, en uitten hun zorgen in een brief aan het Britse Parlement.

De Coronavirus-wet (‘Coronavirus Bill’) geeft de Britse overheid veel extra macht. Zo staat de wet de autoriteiten toe iedereen – ook kinderen – vast te zetten en te isoleren om ze gedwongen te testen. Ook mogen bijeenkomsten beëindigd worden, zijn de maatregelen tegen overheidssurveillance afgezwakt en zijn er meer maatregelen om mensen op te pakken en gedwongen te laten behandelen onder de Wet op de Mentale Gezondheid. Er is eveneens gesneden in de zorg voor ouderen en gehandicapten en er zijn zelfs gedwongen crematies toegestaan – ongeacht iemands persoonlijke of religieuze opvatting over cremeren of begraven.

Noodmaatregelen mogen niet worden misbruikt

Kate Allen, directeur van Amnesty UK geeft aan dat ''Amnesty de ontwikkeling en implementatie van de wet nauwgezet in de gaten houdt om ervoor te zorgen dat de reactie op de crisis proportioneel blijft''.

''Dit zijn onzekere en ongekende tijden. Maatregelen die worden genomen, moeten vooral gericht zijn op de meest kwetsbaren, degenen die het al zwaar hebben en het minste worden beschermd. Maar ervaring leert ons dat noodmaatregelen die regeringen treffen soms worden misbruikt. De maatregelen die de Britse overheid neemt, mogen geen groen licht zijn om onze mensenrechten en vrijheden in te perken.''

Noodwetten moeten proportioneel en tijdelijk zijn

Alle noodmaatregelen moeten proportioneel en tijdelijk zijn – en mogen pas na grondige inspectie worden verlengd. Het is cruciaal om het coronavirus aan te pakken, maar twee jaar is te lang voor de overheid om zich deze extreme macht toe te eigenen. Daarom heeft Amnesty International UK samen met andere organisaties een brief ondertekend die de autoriteiten oproept de duur van de wet om te zetten naar zes maanden.

Lees ook

Meer nieuws