Bieke Ilegems ambassadrice van Schrijfmarathon 2017

Bieke Ilegems ambassadrice van Schrijfmarathon 2017

Persbericht

Tijdens de maand december organiseert Amnesty International jaarlijks een wereldwijde briefschrijfmarathon voor mensen in nood. In Vlaanderen loopt de Schrijfmarathon van 2 tot en met 31 december.

Bieke Ilegems, ambassadrice van deze editie, zal zoveel mogelijk Vlamingen trachten te overtuigen om in hun pen te kruipen omdat een brief mensenlevens kan veranderen.


“Ik vind het mijn morele plicht om de Schrijfmarathon van Amnesty te steunen. De resultaten van voorgaande edities zijn werkelijk imposant. Een brief schrijven kan wel degelijk het verschil maken."

Bieke Ilegems - Ambassadrice Schrijfmarathon 2017


Vorig jaar werden er wereldwijd meer dan 4,6 miljoen brieven en berichten geschreven voor slachtoffers van grove mensenrechtenschendingen. En met succes. Gemiddeld levert één op vier resultaat op: een vrijlating van een persoon die onterecht vastzat, folterpraktijken die stoppen, een doodstraf die omgezet wordt in een celstraf, gebrekkige wetgeving die aangepast wordt, …

Brieven veranderen levens

Tijdens de Schrijfmarathon van vorig jaar werd er onder meer geschreven voor Máxima Acuña, een boerin en mensenrechtenverdedigster uit Peru. Ze verzette zich tegen de plannen van een groot mijnbouwbedrijf om op haar grond goud en koper te delven. Het mijnafval dreigde de meren in de omgeving zwaar te vervuilen. Omwille van haar strijd voor een proper leefmilieu werd Máxima bedreigd en vervolgd. Na massale briefschrijfacties vorig jaar werd de rechtszaak tegen haar eindelijk gesloten.

“Ik vind het mijn morele plicht om de Schrijfmarathon van Amnesty te steunen. De resultaten van voorgaande edities zijn werkelijk imposant. Een brief schrijven kan wel degelijk het verschil maken. Alle brieven die wereldwijd geschreven worden, zijn bovendien een baken van hoop voor mensen die zwaar getroffen worden door onrecht”, zegt Bieke Ilegems, actrice, nieuwsanker en ambassadrice van Amnesty’s Schrijfmarathon.

Dit jaar worden er brieven geschreven voor tien mensen – of groepen van mensen – van wie de mensenrechten zwaar geschonden worden. Zo is er een schrijfactie voor Shackelia uit Jamaica. Sinds agenten haar broer in 2014 neer kogelden, strijdt ze tegen straffeloosheid voor excessief politiegeweld. Tijdens deze Schrijfmarathon wordt er ook actie gevoerd voor Sakris uit Finland, die strijdt voor meer rechten voor transgenders. En voor Clovis uit Madagaskar die opkomt voor het behoud van het regenwoud en daar een zware prijs voor dreigt te betalen.

“Een verhaal zoals dat van milieuactivist Clovis uit Madagaskar raakt me diep. We mogen niet aanvaarden dat waar ook ter wereld mensen vervolgd of opgesloten worden omwille van hun mening of strijd voor rechten van anderen”, zegt Bieke Ilegems.

De brieven zijn gericht aan ministers, premiers of presidenten en roepen op om een einde te maken aan de mensenrechtenschendingen in hun land. Daarnaast kunnen mensen ook een solidariteitskaartje sturen naar de slachtoffers van die schendingen en hen een hart onder de riem steken. Mensen die krap bij tijd zitten, kunnen eenvoudig de brieven digitaal ondertekenen op onze website.

Doe mee
Schrijf mee geschiedenis tijdens de Schrijfmarathon.