Amnesty voerde actie aan Iraanse ambassade om te vragen waar VUB-gastdocent Djalali wordt vastgehouden

Amnesty voerde actie aan Iraanse ambassade om te vragen waar VUB-gastdocent Djalali wordt vastgehouden

Persbericht

Vandaag verzamelden een veertigtal Amnesty-activisten aan de Iraanse ambassade met een grote banner, pancarten en maskers met de afbeelding van de Iraans-Zweedse spoedarts Ahmadreza Djalali.  Sinds vorige week wordt Dr. Djalali vastgehouden op een onbekende locatie. Amnesty International veroordeelt deze gedwongen verdwijning en eist opheldering van de Iraanse autoriteiten. 

Vorige maandag werd Dr. Djalali geblinddoekt weggebracht van de vleugel in Evin-gevangenis waar hij verbleef en overgebracht naar een onbekende locatie. De familie en advocaat van de man weten niet waar hij wordt vastgehouden, noch waarom hij werd weggebracht. 

“Amnesty International is ongerust over de veiligheid en het welzijn van Dr. Djalali en beschouwt de actie als een gedwongen verdwijning. Dit soort van gedwongen verdwijningen zijn een ernstige mensenrechtenschending op zich, maar vergroten bovendien het risico op foltering en andere mishandeling”, zegt Lore Van Welden, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen.

Iran moet deze onwettige actie meteen stopzetten en bekend maken waar Dr. Djalali zich bevindt. Amnesty International herhaalt dat de doodstraf tegen Dr. Djalali moet worden ingetrokken en dat de man moet worden vrijgelaten.

In België tekenden al 125.000 mensen de petitie van Amnesty International die oproept de doodstraf tegen Dr. Djalali in te trekken en zijn vrijlating eist.
 

hier niet op duwen