Amnesty Vlaanderen geschokt over wantoestanden op hoofdkantoor

Amnesty Vlaanderen geschokt over wantoestanden op hoofdkantoor

Actueel

De tragische zelfdoding van twee collega’s vorig jaar deed heel wat vragen rijzen over de werkomstandigheden op het internationaal hoofdkantoor van Amnesty International.

Daarom gaf Amnesty de opdracht aan het externe bureau KonTerra om een onafhankelijk onderzoek te voeren naar de werkcultuur op het hoofdkantoor van Amnesty. De resultaten van dit onderzoek zijn nu beschikbaar en schokkend.

Het rapport van KonTerra heeft het over een cultuur van geheimhouding, wantrouwen, discriminatie, pesten en misbruik van macht. Amnesty’s nieuwe secretaris-generaal Kumi Naidoo noemt de bevindingen uiterst pijnlijk en heeft aangekondigd om op zeer korte termijn met maatregelen te komen om te zorgen dat de bedrijfscultuur op het hoofdkantoor fundamenteel wordt verbeterd. Eind maart publiceert hij een stappenplan met concrete maatregelen.

Amnesty Vlaanderen is erg verontrust over de conclusies van het KonTerra-rapport. De Vlaamse afdeling steunt dan ook het engagement van Kumi Naidoo om zo snel mogelijk te zorgen voor fundamentele veranderingen.

Wies De Graeve, directeur van Amnesty Vlaanderen: “We zijn erg geschrokken van de problematische bedrijfscultuur op ons hoofdkantoor. Zo’n wantoestanden kunnen absoluut niet door de beugel. Als mensenrechtenorganisatie moeten we zorg dragen voor onze medewerkers. De Vlaamse afdeling zal er dan ook nauwgezet over waken dat het veranderingstraject op internationaal niveau snel en correct verloopt.”

Het rapport betreft de werkcultuur op Amnesty’s hoofdkantoor in Londen en de daaronder vallende regionale kantoren. Er zijn geen aanwijzingen dat er bij Amnesty Vlaanderen sprake is van een problematische bedrijfscultuur. “Wij dragen welzijn op het werk hoog in het vaandel en voeren een actief beleid om het psychosociaal welzijn voor al onze werknemers te verzekeren”, benadrukt Wies De Graeve.

raadpleeg hier Het KonTerra-rapport


Met vragen en opmerkingen hierover kan je steeds contact opnemen via [email protected].

hier niet op duwen