Afbeelding
Mohamed Baker
© Hossam Sarhan

MOHAMED BAKER IS VRIJ

Op 19 juli 2023 gaf de Egyptische president gratie aan Mohamed Baker. Een dag later was Mohamed vrij en herenigd met zijn dierbaren. Hij zat sinds 2019 in de gevangenis omdat hij als mensenrechtenadvocaat opkwam voor de meest gemarginaliseerde mensen in Egypte. Eind 2021 werd hij veroordeeld tot 4 jaar cel na valse beschuldigingen waaronder het ‘verspreiden van nepnieuws’. In december 2021 schreven mensen wereldwijd brieven voor Mohameds vrijlating tijdens Amnesty’s Schrijfmarathon. Mohamed is erg dankbaar daarvoor: “De mensen die deelnamen aan Amnesty’s Schrijfmarathon deden veel meer dan ik had verwacht en dat zal ik nooit vergeten.”

Afbeelding
Cecillia en Joanah
© Tsvangirayi Mukwazhi Amnesty International

CECILLIA CHIMBIRI EN JOANAH MAMOMBE VRIJGESPROKEN VAN VERZINNEN SEKSUEEL GEWELD

In 2020 demonstreerden Cecillia Chimbiri, Joanah Mamombe en Netsai Marova in Zimbabwe tegen het falende coronabeleid van de regering. Ze protesteerden tegen het gebrek aan sociale bescherming in een moeilijke tijd. Ze werden gearresteerd en in een auto naar een plek buiten de stad gereden. Daar werden ze gefolterd en seksueel misbruikt. In december 2022 schreven mensen wereldwijd voor de drie vrouwen tijdens de Schrijfmarathon. Het Zimbabwaanse Hooggerechtshof sprak op 4 juli 2023 Cecillia en Joanah vrij van het verzinnen van seksueel geweld. Netsai Marova wordt nog altijd beschuldigd van het verzinnen van haar ontvoering. De drie worden bovendien nog vervolgd vanwege hun protest tijdens de coronapandemie.

Afbeelding
Yasaman
© Amnesty International

YASAMAN ARYANI EN MONIREH ARABSHAHI ZIJN VERVROEGD VRIJ

Op 15 februari 2023 kwamen vrouwenrechtenactivisten Yasaman Aryani en haar moeder Monireh Arabshahi vervroegd vrij in Iran. Yasaman en haar moeder deelden samen op Internationale Vrouwendag in 2019 witte bloemen uit in de metro aan vrouwelijke passagiers. Ze droeg daarbij geen hoofddoek. Een video van haar actie ging viraal. Niet veel later werden zij en haar moeder gearresteerd. Yasaman en Monireh kregen 16 jaar celstraf, waarvan ze ten minste 10 jaar moesten uitzitten. In december 2019 schreven mensen wereldwijd brieven voor de twee vrouwen. In 2020 bracht het gerechtshof van Teheran hun straf terug tot 9 jaar en 7 maanden. Daarvan moesten ze 5,5 jaar uitzitten. Nu zijn ze vervroegd vrij.

Afbeelding
Mariana Sepulveda
© Privé

VOORUITGANG IN DE ZAAK VAN MARIANA SEPÚLVEDA

Begin januari 2022 heeft het Hooggerechtshof van Paraguay de rechtszaak over de naamsverandering van Mariana Sepúlveda vrijgegeven. Het Hof was geconsulteerd en de zaak zat er vier jaar lang geblokkeerd. Op Mariana’s identiteitspapieren staat nog de jongensnaam die ze kreeg bij haar geboorte. Ze vecht al jaren om dat te veranderen. Anders dan in België kunnen trans personen hun naam niet gemakkelijk veranderen en hun gender niet officieel laten erkennen. De zaak van Mariana schiet nu op dankzij de internationale aandacht van de Schrijfmarathon.

Afbeelding
Bernardo
© Anny Matzir

BERNARDO CAAL XOL VERVROEGD VRIJGELATEN

Na 4 jaar onterechte gevangenschap kwam Bernardo Caal Xol op 24 maart 2022 vervroegd vrij uit de gevangenis van de Guatemalteekse stad Cobán. Hij was veroordeeld tot 7 jaar en 4 maanden cel omdat hij geweldloos de rivier van de Q’eqchi’ Maya’s beschermde, tegen de bouw van twee waterkrachtcentrales. In 2021 schreef men wereldwijd voor hem tijdens de Schrijfmarathon. Na zijn vrijlating bedankte Bernardo iedereen die in actie kwam: 'Jullie gaven me hoop op de gerechtigheid, vrijheid en gelijkheid die in elk volk en elk land moet zegevieren.’

Afbeelding
Rung
© Kan Sangtong

PANUSAYA ‘RUNG’ SITHIJIRAWATTANAKUL OP BORGTOCHT VRIJ

De Thaise student en amateurviolist Panusaya ‘Rung’ Sithijirawattanakul is een van de leiders van de democratische jeugdbeweging in haar land. Als student sociologie en antropologie in Bangkok werd Rung politiek actief. Zij nam in 2020 deel aan protesten voor maatschappelijke en politieke verandering. Rung verdween door haar activisme enkele keren in de cel, onder meer door een wet die kritiek op de monarchie verbiedt. Tijdens de Schrijfmarathon van 2021 werd massaal voor Rung geschreven. Amnesty is overtuigd dat dit ertoe heeft bijgedragen dat zij in januari 2022 op borgtocht werd vrijgelaten.

Afbeelding
Ibrahim Ezz el-Din
© Privé

IBRAHIM EZZ EL-DIN UIT DE GEVANGENIS

Op 26 april 2022 kwam in Egypte mensenrechtenverdediger Ibrahim Ezz el-Din vrij. Hij is onderzoeker bij de Egyptische Commissie voor Rechten en Vrijheden en zat 34 maanden in willekeurige detentie door zijn vreedzame mensenrechtenwerk. Tijdens de Schrijfmarathon 2019 is er wereldwijd actie voor hem gevoerd. Na zijn vrijlating bedankte Ibrahim Ezz el-Din iedereen die voor hem in actie kwam. ‘Gedurende de bijna drie jaar die ik in de gevangenis doorbracht, voelde ik dat ik elke dag een deel van mijn ziel verloor, en de hoop op terugkeer naar het leven, naar de vrijheid. Het enige dat mijn dagen verlichtte en me hoop gaf, was het nieuws dat ik ontving dat mensen nog steeds aan mij dachten en opriepen om mij vrij te laten.’

Afbeelding
Magai Matiop Ngong
© Amnesty International

TERDOODVEROORDEELDE MAGAI MATIOP NGONG IS VRIJ

Magai Matiop Ngong uit Zuid-Sudan was 15 jaar toen hij ter dood werd veroordeeld, nadat een afgeketste kogel per ongeluk zijn neef doodde. Op 22 maart 2022 werd hij vrijgelaten. In 2019 schreven tijdens de Schrijfmarathon meer dan 765.000 mensen brieven waarin ze opriepen zijn doodsvonnis in te trekken. Dat bracht in het land een discussie over de doodstraf op gang. Een half jaar later werd zijn doodvonnis ingetrokken.