‘Met VRIJE pen’ is een project waarbij Amnesty-vrijwilligers van buiten de gevangenismuren mee komen schrijven met gedetineerden. Het is een samenwerking tussen Amnesty International Vlaanderen en vzw De Rode Antraciet, een organisatie die sport- en cultuuractiviteiten opzet in de gevangenis en zo werkt aan een maximale interactie tussen gedetineerden en de buitenwereld.

Mensen veranderen niet alleen, maar altijd door ontmoeting met anderen. Vrijheidsberoving zonder echte ontmoeting zal dus steeds mislukken.

Hans Claus, initiatiefnemer project De Huizen

Tijdens onze vorige edities schreven meer dan 300 gedetineerden mee. We schreven in meer dan 15 gevangenissen in Vlaanderen en Brussel. Voor de meeste betrokkenen wordt het contact tijdens de schrijfsessies in de gevangenis ervaren als een enorme meerwaarde. Voor de Amnesty-supporters van binnen de gevangenis zijn de schrijfsessies kostbare momenten waarop ze een open gesprek kunnen hebben met iemand van buiten de gevangenis. Voor de Amnesty-supporters buiten de gevangenismuren is het een interessante manier om iets bij te leren over het gevangeniswezen en in contact te komen met gevangen.

Afbeelding
© Alex Deyaert

Het ergste wat je kan overkomen als je gevangen zit, is dat je vergeten wordt. Als er daarbuiten mensen zijn die nog aan je denken, dan betekent dat toch iets. Daarom schrijf ik ook voor anderen.

Gedetineerde in de gevangenis van Hoogstraten

Zelf meeschrijven in de gevangenis?

Laat je gegevens achter via onderstaand formulier en wij houden je op de hoogte van de schrijfacties in de gevangenis. De eerstvolgende sessies zullen plaatsvinden in december 2024.

  • Vergeet zeker niet mee te geven in welke gevangenis je het liefst wil schrijven, zodat we je voor schrijfacties in die gevangenis(sen) kunnen contacteren.
  • Vergeet je niet gratis lid te maken van Amnesty International. Dit is belangrijk voor de verzekering. Je kan niet deelnemen aan een schrijfsessie in de gevangenis als je geen lid bent.

word gratis lid

Met VRIJE pen

Word host

Wil je graag méér doen dan enkel meeschrijven in de gevangenis? Dan is de rol als host misschien wel iets voor jou!

Wat doet een ‘host’?
  • Een ‘host’ faciliteert het bezoek aan de gevangenis en begeleidt onze schrijvers doorheen hun tocht. We weten uit ervaring dat een gevangenisbezoek een diepe indruk kan nalaten op onze vrijwilligers. Daarom is het belangrijk dat we hen voldoende ondersteunen. Een host helpt ons hierbij.
  • Een ‘host’ verzorgt mee de Amnesty-presentatie in de gevangenis. We willen onze Amnesty-briefschrijvers van binnen en buiten de gevangenis goed informeren over het werk van Amnesty International. Daarom geven we voor elke schrijfsessie een korte presentatie waarin we uitleggen wat Amnesty International doet, waarom we schrijven voor mensenrechten en wat de bedoeling is van het project ‘met VRIJE pen’.
Hoe word je een host?

Host worden doe je niet zomaar. We voorzien voor elke nieuwe host een training bij ons op kantoor. Hier bereiden we je voor op je bezoek aan de gevangenis en geven we je de nodige tools mee. Download hier de informatiebrochure.

Wil jij graag host worden?

Stuur een mailtje naar [email protected] waarin je aangeeft dat je geïnteresseerd bent om host te zijn. Wij nemen spoedig snel contact met jou op!