De opwarming van de aarde heeft een grote invloed op onze leefomgeving en het welzijn van mensen. Daarbij komen mensenrechten in het gedrang, zoals het recht op leven, gezondheid, huisvesting, voedsel en water. Hoe warmer het klimaat en bijgevolg ook de zeeën op onze planeet worden, hoe meer extreme weersomstandigheden zich voordoen. Door extreme weersomstandigheden kunnen huizen worden vernield en kan landbouwgrond en vee verloren gaan. Waardoor armoede en ongelijkheid toenemen. Vooral bevolkingsgroepen die al kwetsbaar zijn, hebben het meest te lijden onder de opwarming
We hebben allemaal recht op leven en het recht om in vrijheid en veiligheid te leven. Maar klimaatverandering bedreigt de veiligheid van miljarden mensen. Duidelijke voorbeelden zijn stormen, overstromingen en bosbranden. Tyfoon Yolanda op de Filipijnen eiste in 2013 het leven van bijna 10.000 mensen. Ook extreme hitte zorgt voor veel dodelijke slachtoffers. De hittegolf in de zomer van 2003 in Europa resulteerde in de dood van 35.000 mensen.
De Wereldgezondheidsorganisatie voorspelt dat klimaatverandering tussen 2030 en 2050 zo’n 250.000 doden per jaar zal veroorzaken als gevolg van malaria, ondervoeding, diarree en extreme hitte.
We hebben allemaal recht op een leven met de hoogst haalbare standaard van lichamelijke en geestelijke gezondheid. Volgens het toonaangevende Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) zal er door intense hittegolven en branden als gevolg van klimaatverandering een groter risico zijn op letsel, ziekte en overlijden. Doordat de voedselproductie in arme regio’s terugloopt, is er een verhoogd risico op ondervoeding. Volgens het IPCC is er ook meer kans op ziekten die via voedsel en water of door tussenkomst van bijvoorbeeld een insect worden overgedragen.
We hebben allemaal recht op een toereikende levensstandaard voor onszelf en onze familie. Hier hoort ook het recht op huisvesting bij. Maar de opwarming van de aarde bedreigt dit recht op verschillende manieren. Huizen worden vernield door overstromingen, bosbranden en stijging van de zeespiegel. Droogte, erosie en overstromingen kunnen in de loop van de tijd ook het milieu veranderen.
We hebben allemaal recht op veilig water voor persoonlijk en huishoudelijk gebruik en op sanitaire voorzieningen die ervoor zorgen dat we gezond blijven. Maar bijvoorbeeld smeltende sneeuw en ijs, verminderde regenval, hogere temperaturen en de stijgende zeespiegel beïnvloeden de kwaliteit en kwantiteit van de watervoorraden. Al meer dan een miljard mensen hebben geen toegang tot schoon water en door klimaatverandering zal dit aantal toenemen. Cyclonen en overstromingen zijn van invloed op de infrastructuur voor water en sanitaire voorzieningen. Daardoor blijft vervuild water achter, wat kan bijdragen aan de verspreiding van via water overgebrachte ziekten. Rioleringssystemen, vooral in steden, zullen ook worden beïnvloed.
Amnesty wil dat oplossingen voor het klimaatprobleem mensen en mensenrechten als uitgangspunt hebben. Amnesty wil ook dat mensen in een veilige en gezonde omgeving kunnen leven, waar mensenrechten belangrijker zijn dan de winst van grote bedrijven. Mensen die het meest worden getroffen door klimaatverandering – zoals jongeren, armen en inheemse bevolkingsgroepen – moeten hierbij worden betrokken. Daarnaast ziet Amnesty een belangrijke rol voor het (internationale) bedrijfsleven weggelegd. Een handjevol machtige multinationals en regeringen houden échte klimaatactie nu tegen.
Amnesty ondersteunt jonge mensen, inheemse volkeren, vakbonden en getroffen gemeenschappen bij hun roep om een snelle en rechtvaardige overgang naar een CO2-arme economie waarvan iedereen profiteert. We zullen ons werk ter ondersteuning van milieuactivisten uitbreiden, zodat zij hun inzet kunnen voorzetten om land, voedsel, gemeenschappen en mensen te beschermen tegen klimaatinvloeden, ontbossing en de ontginning van fossiele brandstoffen.