Prodemocratie-activist Oumar Sylla in Guinee vrijgelaten

Prodemocratie-activist Oumar Sylla in Guinee vrijgelaten

Persbericht

Op 5 september 2021 vond een militaire staatsgreep plaats in Guinee. De procureur-generaal werd daarna bevolen om Oumar Sylla en andere gevangenen die op politieke gronden werden vastgehouden, vrij te laten, in overeenstemming met de instructies van de nieuwe militaire autoriteiten die de macht hebben gegrepen.

Terwijl Amnesty International verheugd is over de vrijlating van Oumar Sylla, is zijn veroordeling niet vernietigd. We roepen de procureur-generaal op om Sylla onmiddellijk vrij te spreken van de valse aanklachten.

Verzonnen beschuldigingen

Op 10 juni veroordeelde het hof van beroep van Conakry activist Oumar Sylla tot 3 jaar gevangenisstraf wegens verzonnen beschuldigingen van ‘communicatie en verspreiding van valse informatie, geweld en doodsbedreiging’.

Amnesty International denkt dat Sylla alleen maar is opgepakt omdat hij op vreedzame wijze gebruikmaakte van zijn recht op vrije meningsuiting. De autoriteiten wilden zijn werk als pro-democratie-activist dwarsbomen.

Al eerder opgepakt

Sylla werd al eerder gevangengezet. Op 17 april 2020 werd hij opgepakt voor zijn huis in de Guinese hoofdstad Conakry. Dat gebeurde nadat hij in een radio-interview mensen had opgeroepen te demonstreren tegen plannen van de regering om de grondwet te wijzigen. Hij werd aangeklaagd voor ‘geweld en doodsbedreigingen’ en ‘het verspreiden van valse informatie’. Op 27 augustus 2020 sprak de rechter hem vrij van alle aanklachten en beval zijn vrijlating.

Voorafgaand aan zijn arrestatie in 2020 riep Sylla in een radio-interview leden van het Front van de Verdediging van de Grondwet (FNDC) op om weer de straat op te gaan. Vanaf oktober 2019 waren er massale demonstraties tegen plannen van de regering om de grondwet te wijzigen. Die wijziging zou een derde presidentstermijn voor president Alpha Condé mogelijk maken. Op de radio sprak Sylla ook schande over het doden, martelen en willekeurig vastzetten van leden van de FNDC.

STEUN ONS WERK OOK MET EEN GIFt

10
15
25