Pegasus Project: Rwandese autoriteiten volgden met NSO-spyware duizenden activisten, journalisten en politici

Pegasus Project: Rwandese autoriteiten volgden met NSO-spyware duizenden activisten, journalisten en politici

Actueel

Uit nieuw bewijsmateriaal van Amnesty International en Forbidden Stories blijkt dat de Rwandese overheid de spyware van de NSO Group gebruikte om meer dan 3.500 activisten, journalisten en politici in de gaten te houden. Ook de telefoon van Carine Kanimba, dochter van Paul Rusesabagina, werd geïnfecteerd. Rusesabagina geniet grote bekendheid door de film Hotel Rwanda.

De spyware van de NSO Group speelt een rol bij massale mensenrechtenschendingen in de hele wereld, zo blijkt uit een groot onderzoek naar het lekken van 50.000 telefoonnummers van mensen die potentiële doelwitten van surveillance zijn. Het gaat hierbij onder meer om staatshoofden, activisten en journalisten, en de familie van Jamal Khashoggi.

Achtergrond Pegasus Project

Het Pegasus Project is een baanbrekende samenwerking van meer dan tachtig journalisten in twintig landen, gecoördineerd door Forbidden Stories, een in Parijs gevestigde non-profitorganisatie. Amnesty International zorgde voor de technische ondersteuning door geavanceerde forensische tests uit te voeren op mobiele telefoons om sporen van de spyware te identificeren.

Surveillance in België

Gisteren werd bekend dat de Rwandese autoriteiten sinds 2016 de telefoons van meer dan 3500 activisten, journalisten, politieke tegenstanders, buitenlandse politici en diplomaten zijn binnengedrongen met behulp van NSO’s Pegasus-software. Enkele van de telefoons waren van Paul Rusesabagina’s dochter Carine Kanimba en mensen in haar omgeving. Kanimba woont in België.

Paul Rusesabagina werd beroemd door de film Hotel Rwanda, dat gebaseerd is op gebeurtenissen uit zijn eigen leven tijdens de Rwandese genocide. Hij zit momenteel gevangen in de Rwandese hoofdstad Kigali en kan een levenslange gevangenisstraf krijgen op beschuldiging van terrorisme.

Pensioenfondsen verdienen er ook aan

Het Israëlische bedrijf in surveillancetechnologie NSO Group wordt gefinancierd door de grote private equity-firma’s Novalpina Capital en Francisco Partners, die talloze investeerders achter zich hebben staan. Ook pensioenfondsen in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben belangen in het bedrijf dat de mensenrechten met voeten treedt.

Amnesty’s OPROEP

‘Vanwege de overstelpende bewijslast kan de NSO Group niet volhouden dat haar producten alleen worden ingezet tegen criminelen,’ zegt Amnesty’s secretaris-generaal Agnès Callamard. ‘Het bedrijf moet onmiddellijk stoppen met de verkoop van zijn apparatuur aan landen waarvan bekend is dat ze mensenrechtenverdedigers en journalisten illegaal bespioneren. De surveillance-sector gaat haar boekje ver te buiten. Staten moeten onmiddellijk een wereldwijd moratorium instellen op de export, verkoop en het gebruik van surveillance-apparatuur totdat er een regelgevingskader is opgezet dat voldoet aan mensenrechten.’