Noord-Koreaanse moeder en zoon niet langer in gevaar

Noord-Koreaanse moeder en zoon niet langer in gevaar

Goed nieuws

De Noord-Koreaanse Koo Jeong-hwa (ook gekend als Lee Su-jung) en haar zoontje van 4 lopen niet langer het risico in een strafkamp te belanden of de doodstraf te krijgen.

Koo Jeong-hwa verliet Noord-Korea samen met haar zoontje in oktober 2017. Op 4 november werden ze in China gearresteerd en onder dwang teruggebracht naar Noord-Korea. Ze werden opgesloten omdat ze het land verlaten hadden zonder de nodige toelatingen, wat neerkomt op "landverraad".

Landverraad is een ernstig misdrijf in Noord-Korea en de kans was groot dat Koo Jeong-hwa en haar zoontje zonder eerlijk proces zouden worden veroordeeld tot werken in een strafkamp, marteling of zelfs de doodstraf. Amnesty International startte een spoedactie en petitie voor hun veiligheid.

Na twee weken werd het zoontje gelukkig vrijgelaten. Hij verblijft nu bij zijn grootmoeder. Koo Jeong-hwa zit nog in de cel, maar haar echtgenoot ontving recentelijk betrouwbare informatie over haar situatie. Ze zou geen onmiddellijk gevaar meer lopen om naar een politiek gevangeniskamp te worden gestuurd.

De echtgenoot van Koo Jeong-hwa bedankt iedereen die actie heeft gevoerd voor zijn familie. Hij is ervan overtuigd dat die acties hun nut hadden gehad. Hartelijk dank!

hier niet op duwen