Afbeelding
HISTORISCHE STAP VOOR VROUWENRECHTEN IN ARGENTINIË
Goed nieuws

HISTORISCHE STAP VOOR VROUWENRECHTEN IN ARGENTINIË

30 december 2021

30 december 2020. Op het plein voor het parlement in Buenos Aires zijn duizenden mensen bijeengekomen. Ze willen getuige zijn van een historisch moment voor vrouwenrechten in hun land. En zo gebeurt het ook wanneer de Argentijnse Senaat uren later beslist om abortus te legaliseren. Argentijnse vrouwen kunnen nu tot de 14de week ervoor kiezen om een zwangerschap af te breken. Voorheen kon het enkel bij verkrachting of om gezondheidsredenen.

De voorbije jaren waren complicaties na een clandestiene abortus de eerste oorzaak van moedersterfte in Argentinië. Het verbod op abortus stopte abortussen niet. Het zorgde er alleen voor dat vrouwen abortus clandestien ondergingen, zonder dokters en met onveilig materiaal zoals kleerhangers. In de laatste 25 jaar wijzigden meer dan 50 landen hun wetten om de toegang tot veilige abortus te verzekeren. Dat het de moeite loont om te blijven actievoeren, bewijst de historische overwinning in Argentinië.

Afbeelding

Mariela Belski, uitvoerend directeur van Amnesty Argentinië noemde het 'een historische overwinning voor de vrouwenbeweging in Argentinië'. "Nu zullen mensen die besluiten hun zwangerschap af te breken een veilige, hoogwaardige behandeling krijgen. Vandaag zijn we als samenleving gegroeid. Amnesty zal ervoor zorgen dat de staat zich houdt aan de naleving van legale abortus in het hele land."

MEER OVER DIT ONDERWERP

Lees ook

Meer nieuws