De Amnesty-dag in 10 beelden

De Amnesty-dag in 10 beelden

Uit de beweging

Een impressie van alweer een succesvolle Amnesty-dag

De jaarlijkse Amnesty-dag waar activisten en supporters van Amnesty Vlaanderen mekaar ontmoeten en in gesprek gaan, had dit jaar wel een erg mooi kader.  Op 20 september 2017 verzamelden we in de Leuvense universiteitsbibliotheek, waar het kraakte van de wijsheid. Het ideale scenario om er een dag ‘op niveau’ van te maken.

De jaarlijkse Amnesty-dag waar activisten en supporters van Amnesty Vlaanderen mekaar ontmoeten en in gesprek gaan, had dit jaar wel een erg mooi kader.

Op 20 september 2017 verzamelden we in de Leuvense universiteitsbibliotheek, waar het kraakte van de wijsheid. Het ideale scenario om er een dag ‘op niveau’ van te maken. 

De voormiddag stond in het teken van nieuwe inzichten. Nieuwelingen kregen een basiscursus Amnesty International.  Frisse invalshoeken werden aangereikt door een panel rond vrijheid van meningsuiting. Het Colombia-team bracht een aangrijpend verslag uit over hun ontmoetingen met de Vredes-gemeenschap San José de Apartado.

De voormiddag stond in het teken van nieuwe inzichten. Nieuwelingen kregen een basiscursus Amnesty International.

Frisse invalshoeken werden aangereikt door een panel rond vrijheid van meningsuiting. Het Colombia-team bracht een aangrijpend verslag uit over hun ontmoetingen met de Vredes-gemeenschap San José de Apartado. 

Na de lunch, werden we wakker geschud door de krachtige boodschap van Sakris Kupila, een jonge transgender activist uit Finland.  Hij strijdt al jaren voor de rechten van transgenders. Regelmatig wordt hij geconfronteerd met intimidaties en geweld, maar toch blijft hij dapper actie voeren. Sakris is één van de gezichten uit de Amnestycampagne rond mensen-rechtenverdedigers Brave.

Na de lunch, werden we wakker geschud door de krachtige boodschap van Sakris Kupila, een jonge transgender activist uit Finland.

Hij strijdt al jaren voor de rechten van transgenders. Regelmatig wordt hij geconfronteerd met intimidaties en geweld, maar toch blijft hij dapper actie voeren. Sakris is één van de gezichten uit de Amnestycampagne rond mensen-rechtenverdedigers Brave.

Ook Yves Makwambala kreeg het woord. Hij werd als lid van de Congolese jongerenbeweging LUCHA, 17 maanden gevangen genomen.  De prodemocratische én geweldloze organisatie stimuleert jongeren tot actief burgerschap en wijst de overheid op hun verantwoordelijkheden. Yves bedankte ons uitvoerig voor de vele brieven van de Schrijfmarathon 2015.

Ook Yves Makwambala kreeg het woord. Hij werd als lid van de Congolese jongerenbeweging LUCHA, 17 maanden gevangen genomen.

De prodemocratische én geweldloze organisatie stimuleert jongeren tot actief burgerschap en wijst de overheid op hun verantwoordelijkheden. Yves bedankte ons uitvoerig voor de vele brieven van de Schrijfmarathon 2015. 

Er werd hard gewerkt in de namiddag. Een brainstorm leidde tot een duidelijker beeld op actievoeren binnen onze beweging.  Tegelijkertijd werden de koppen bij mekaar gestoken rond de impact van klimaatverandering op mensenrechten. De internationale Amnesty- beweging moedigde ons aan om hier over na te denken.

Er werd hard gewerkt in de namiddag. Een brainstorm leidde tot een duidelijker beeld op actievoeren binnen onze beweging.

Tegelijkertijd werden de koppen bij mekaar gestoken rond de impact van klimaatverandering op mensenrechten. De internationale Amnesty- beweging moedigde ons aan om hier over na te denken.

 

Ook Christophe Busch, algemeen directeur van Kazerne Dossin en co-oprichter van de netwerkorganisatie Ufungu (rond polarisering en radicalisering) zette zijn publiek aan tot denken.  Zijn lezing ging dieper in op de dynamieken achter polarisering en hoe we ermee kunnen omgaan. Erg verrijkend, ook vanuit mensenrechtenperspectief.

Ook Christophe Busch, algemeen directeur van Kazerne Dossin en co-oprichter van de netwerkorganisatie Ufungu (rond polarisering en radicalisering) zette zijn publiek aan tot denken.

Zijn lezing ging dieper in op de dynamieken achter polarisering en hoe we ermee kunnen omgaan. Erg verrijkend, ook vanuit mensenrechtenperspectief.

De dag werd afgesloten met een peptalk van formaat.  Voorzitter Rik Vereecken appelleerde ons om moedig te zijn en recht te staan tegen onrechtvaardigheid, net zoals alle mensenrechtenactivisten wereldwijd. Mensenrechtverdedigers die zelfs hun leven op het spel zetten om andere te verdedigen, hebben nu onze hulp nodig.

De dag werd afgesloten met een peptalk van formaat.

Voorzitter Rik Vereecken appelleerde ons om moedig te zijn en recht te staan tegen onrechtvaardigheid, net zoals alle mensenrechtenactivisten wereldwijd. Mensenrechtverdedigers die zelfs hun leven op het spel zetten om andere te verdedigen, hebben nu onze hulp nodig.

Geen Amnesty-dag zonder actie met een duidelijke boodschap. #FreeRightsDefenders zal op 14 oktober 2017 tot een hoogtepunt komen.  Surf naar www.amnesty-international.be/FreeRightsDefenders voor het laatste nieuws over de #FreeRightsDefenders campagne en teken de petitie.

Geen Amnesty-dag zonder actie met een duidelijke boodschap. #FreeRightsDefenders zal op 14 oktober 2017 tot een hoogtepunt komen.

Surf naar www.amnesty-international.be/FreeRightsDefenders voor het laatste nieuws over de #FreeRightsDefenders campagne en teken de petitie.

Alle 170 aanwezige Amnesty-activisten toonden, bij het verlaten van de bibliotheek, hun solidariteit én strijdvaardigheid met een foto op sociale media.  Dit naar aanleiding van het gevangenschap van de Turkse Amnesty-directeur Idil Eser en Amnesty-voorzitter Taner Kiliç. We blijven strijden voor hun vrijlating, dit samen met de rest van de wereld.

Alle 170 aanwezige Amnesty-activisten toonden, bij het verlaten van de bibliotheek, hun solidariteit én strijdvaardigheid met een foto op sociale media.

Dit naar aanleiding van het gevangenschap van de Turkse Amnesty-directeur Idil Eser en Amnesty-voorzitter Taner Kiliç. We blijven strijden voor hun vrijlating, dit samen met de rest van de wereld.

De geslaagde dag kreeg een geslaagd vervolg. Geen formele recepties bij Amnesty International.  Een goed café is dé plek bij uitstek voor een gesprek met oude kennissen en nieuwe gezichten. Tijd om, tussen pot en pint, wilde plannen te smeden voor het komende Amnestyjaar. Tot de volgende editie!

De geslaagde dag kreeg een geslaagd vervolg. Geen formele recepties bij Amnesty International.

Een goed café is dé plek bij uitstek voor een gesprek met oude kennissen en nieuwe gezichten. Tijd om, tussen pot en pint, wilde plannen te smeden voor het komende Amnestyjaar. Tot de volgende editie!

hier niet op duwen