Afbeelding
Meer dan 20.000 Belgen roepen premier Wilmès op om vluchtelingen op Griekse eilanden te helpen beschermen tegen coronavirus
Persbericht

Meer dan 20.000 Belgen roepen premier Wilmès op om vluchtelingen op Griekse eilanden te helpen beschermen tegen coronavirus

17 april 2020

20.421 mensen in België tekenden de afgelopen weken een petitie die België oproept om samen te werken met Griekenland om mensen op de vlucht in de kampen op de Griekse eilanden te beschermen tegen COVID-19. Vandaag heeft Amnesty International de petitiehandtekeningen digitaal overhandigd aan premier Sophie Wilmès en aan de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis.

Nu de wereld geconfronteerd wordt met de COVID-19-pandemie, worden de risico’s voor vluchtelingen en asielzoekers op de Griekse eilanden met het uur urgenter. Duizenden oudere mensen, mensen met chronische ziektes, kinderen, zwangere vrouwen, jonge moeders en mensen met een beperking zitten er vast in gevaarlijke, overbevolkte kampen.

“Op de Griekse eilanden wonen mensen op de vlucht in erbarmelijke omstandigheden in tentjes of geïmproviseerde constructies. Het is er onmogelijk om een veilige afstand te bewaren, er is een schrijnend gebrek aan gezondheidszorg en hygiënische en sanitaire voorzieningen. Daarbovenop komt nu ook de COVID-19-pandemie die in zo’n omstandigheden verschrikkelijke gevolgen kan hebben”, zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

Vluchtelingen en asielzoekers moeten van de eilanden geëvacueerd worden naar gepaste accommodatie op het Griekse vasteland, en kwetsbare mensen moeten dringend overgebracht worden naar anderen EU-lidstaten, ook naar België. Zij kunnen indien nodig hier, bij aankomst, aan dezelfde quarantainemaatregelen onderworpen worden als andere mensen die terugkeren uit het buitenland. Bovendien moet Griekenland voldoende financiële en humanitaire hulp krijgen om mensen op de vlucht te beschermen tegen COVID-19.

Momenteel worden 1600 niet-begeleide minderjarige asielzoekers geëvacueerd vanop de Griekse eilanden naar het vasteland. De eerste minderjarigen zijn aangekomen in Luxemburg en dit weekend volgt Duitsland. Ook Portugal, Kroatië, Finland, Litouwen, Ierland en Frankrijk bereiden de relocatie van minderjarigen voor. België heeft zich vooralsnog niet geëngageerd om minderjarigen op te vangen.

“Door een betekenisvol aandeel van deze minderjarigen op te vangen zou België alvast een eerste stap zetten om mee de verantwoordelijkheid op te nemen in de bescherming van vluchtelingen en asielzoekers in Griekenland tegen de verspreiding van het COVID-19 virus. Enkel door internationale solidariteit en samenwerking kunnen we deze crisis bezweren”, besluit Wies De Graeve.

Lees ook

Meer nieuws