Afbeelding
De Europese Raad stemt in met ratificatie Verdrag van Istanbul
Goed nieuws

De Europese Raad stemt in met ratificatie Verdrag van Istanbul

05 juni 2023

De Europese Raad besloot op 1 juni 2023 tot ratificatie van het Verdrag van Istanbul. Dit is een historische en lang bevochten stap bij het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld in de Europese Unie.

Amnesty International is verheugd over het besluit, maar vindt de huidige overeenkomst nog te beperkt. Er is nu besloten tot betere justitiële samenwerking in strafzaken en bij zaken over asiel en non-refoulement – het recht van vluchtelingen om niet te worden teruggestuurd naar hun land van herkomst als zij daar vervolging te vrezen hebben.

Daarom roept Amnesty de EU op om te werken aan een bredere toetreding die zorgt voor betere bescherming tegen gendergerelateerd geweld.

Verdrag van Istanbul

In 2014 trad het Verdrag van Istanbul van de Raad van Europa in werking om geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld, tegen te gaan. Het verdrag is juridisch bindend en streeft naar de preventie van geweld, de bescherming van (potentiële) slachtoffers en het beëindigen van straffeloosheid van de daders. Het verdrag werd door België geratificeerd (dat wil zeggen bekrachtigd en overgenomen in het Belgisch recht) op 14 maart 2016. Turkije heeft het verdrag op 20 maart 2021 verlaten, maar in 2022 traden Moldavië, Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk toe. De Europese Raad bestaat uit de regeringsleiders of staatshoofden van de 27 lidstaten van de Europese Unie.

Lees ook

Meer nieuws