Afbeelding
Jacob Lund/Shutterstock

MAAK MEE HET VERSCHIL VOOR MENSENRECHTENVERDEDIGERS

Tienduizenden, zelfs honderdduizenden handtekeningen van burgers wereldwijd en ons lobbywerk achter de schermen zorgen dat een op de vier acties van Amnesty, zoals een petitie, een positief resultaat oplevert.

Kom in actie

MENSENRECHTENVERDEDIGERS WERELDWIJD ONDER VUUR

In 2022 werden volgens Front Line Defenders meer dan 401 mensenrechtenverdedigers gedood in 26 landen. Colombia is het dodelijkste land voor verdedigers met niet minder dan 186 mensen die er gedood werden door hun mensenrechtenwerk. Wereldwijd werden ruim 3.500 mensenrechtenverdedigers gedood sinds 1998, het jaar waarin de ‘VN-verklaring voor mensenrechtenverdedigers’ aangenomen werd.

‘Het speelt altijd door mijn hoofd dat ik gedood of ontvoerd zal worden. Maar ik weiger in ballingschap te gaan. Ik ben een verdediger van mensenrechten en die strijd geef ik niet op.’- Berta Cáceres uit Honduras, vermoord in 2016

LASTER, GEWELD EN CELSTRAF

Mensen die zich durven uitspreken tegen onrecht, liggen onder vuur. Regeringen, bedrijven, gewapende groeperingen, groepen die haat zaaien en oproepen tot discriminatie en anderen proberen hun het zwijgen op te leggen.

Activisten worden weggezet als criminelen. Ze worden bestempeld als terroristen, landverraders, fraudeurs en zelfs als ‘buitenlands agent’ of spion. Daarna gaat de aanval verder. Met lastercampagnes wordt hun reputatie verder aangetast, ze worden achter de tralies gezet of met geweld wordt hun het zwijgen opgelegd.

Ook worden vakbonden ontbonden en kranten verboden. Sociale media worden geblokkeerd. Online activiteiten worden onwettig gecontroleerd. En vreedzame demonstranten worden met geweld bestreden. Opkomen voor de mensenrechten is moeilijk en gevaarlijk geworden.

MOED, LEF EN DOORZETTINGSVERMOGEN

Daarom zijn mensenrechtenverdedigers belangrijker dan ooit. Zij hebben de moed om op te komen voor vrije meningsuiting. Durven het op te nemen tegen racisme en seksisme. Hebben het lef om foltering te veroordelen en machthebbers ter verantwoording te roepen. 

Amnesty International