Mensenrechtenverdedigers
MAAK MEE HET VERSCHIL VOOR MENSENRECHTENVERDEDIGERS
Tienduizenden, zelfs honderdduizenden handtekeningen van burgers wereldwijd en ons lobbywerk achter de schermen zorgen dat een op de vier acties van Amnesty, zoals een petitie, een positief resultaat oplevert.
MENSENRECHTENVERDEDIGERS WERELDWIJD ONDER VUUR
In 2022 werden volgens Front Line Defenders meer dan 401 mensenrechtenverdedigers gedood in 26 landen. Colombia is het dodelijkste land voor verdedigers met niet minder dan 186 mensen die er gedood werden door hun mensenrechtenwerk. Wereldwijd werden ruim 3.500 mensenrechtenverdedigers gedood sinds 1998, het jaar waarin de ‘VN-verklaring voor mensenrechtenverdedigers’ aangenomen werd.
LASTER, GEWELD EN CELSTRAF
Mensen die zich durven uitspreken tegen onrecht, liggen onder vuur. Regeringen, bedrijven, gewapende groeperingen, groepen die haat zaaien en oproepen tot discriminatie en anderen proberen hun het zwijgen op te leggen.
Activisten worden weggezet als criminelen. Ze worden bestempeld als terroristen, landverraders, fraudeurs en zelfs als ‘buitenlands agent’ of spion. Daarna gaat de aanval verder. Met lastercampagnes wordt hun reputatie verder aangetast, ze worden achter de tralies gezet of met geweld wordt hun het zwijgen opgelegd.
Ook worden vakbonden ontbonden en kranten verboden. Sociale media worden geblokkeerd. Online activiteiten worden onwettig gecontroleerd. En vreedzame demonstranten worden met geweld bestreden. Opkomen voor de mensenrechten is moeilijk en gevaarlijk geworden.
MOED, LEF EN DOORZETTINGSVERMOGEN
Daarom zijn mensenrechtenverdedigers belangrijker dan ooit. Zij hebben de moed om op te komen voor vrije meningsuiting. Durven het op te nemen tegen racisme en seksisme. Hebben het lef om foltering te veroordelen en machthebbers ter verantwoording te roepen.