Afbeelding
Sawyeddollah
Sawyeddollah: hij eist compensatie van Facebook voor geweld tegen de Rohingya

WIE?
Maung Sawyeddollah uit Myanmar.

WAT?
Hij moest vluchten met zijn familie toen er extreem geweld uitbrak tegen zijn gemeenschap, de Rohingya. Facebook heeft het geweld aangewakkerd door haatberichten massaal te helpen verspreiden. Sawyeddollah eist nu compensatie van Facebook om onderwijsprojecten te betalen in de vluchtelingenkampen.

WAT KAN JE DOEN?
Schrijf een brief naar de baas van Meta (het moederbedrijf van Facebook) en eis hulp voor Sawyeddollah en de Rohingya-gemeenschap.

Voorbeeldbrief NL

Voorbeeldbrief ENG

Afbeelding
Justyna
Justyna: gestraft omdat ze een vrouw helpt die veilige abortus wil

WIE?
Justyna Wydrzyńska uit Polen.

WAT?
Ze kreeg een werkstraf van acht maanden, omdat ze abortuspillen gaf aan een vrouw die daarmee haar zwangerschap veilig zou kunnen beëindigen. De vrouw zat in een gewelddadige relatie en de zwangerschap was nog pril, maar fysiek heel zwaar. Veilige abortus is een essentiële vorm van gezondheidszorg en Justyna wou de vrouw helpen. Maar de Poolse abortuswetten zijn heel streng en Justyna werd gestraft voor haar hulp.

WAT KAN JE DOEN?
Schrijf een brief naar de Poolse openbaar aanklager en eis dat Justyna’s veroordeling ongedaan wordt gemaakt.

Voorbeeldbrief NL

Voorbeeldbrief ENG

Afbeelding
Rocky Myers
Rocky: hij kreeg de doodstraf ondanks een twijfelachtig proces

WIE?
Rocky Myers uit de Verenigde Staten.

WAT?
Hij werd 30 jaar geleden ter dood veroordeeld in een zeer twijfelachtig proces. Zo bleek een getuigenis later vals te zijn, werd er geen rekening gehouden met zijn verstandelijke beperking en koos de rechter voor de doodstraf tegen de wil van de jury in. Het risico is groot dat zijn doodstraf binnenkort wordt uitgevoerd.

WAT KAN JE DOEN?
Schrijf een brief naar de gouverneur van Alabama en eis dat Rocky in leven blijft.

Voorbeeldbrief NL

Voorbeeldbrief ENG

Afbeelding
Ahmadreza Djalali
Ahmadreza: gefolterd, gegijzeld en ter dood veroordeeld

WIE?
Ahmadreza Djalali uit Iran.

WAT?
Hij werd gedwongen tot “bekentenissen” over spionage en ter dood veroordeeld. De leiders van Iran dreigen hem te doden als ze hun zin niet krijgen.

WAT KAN JE DOEN?
Schrijf een brief naar de Iraanse autoriteiten en eis dat ze Ahmadreza meteen vrijlaten.

Voorbeeldbrief NL

Voorbeeldbrief ENG

Hoe kan jij helpen?

Schrijf een brief, verander een leven. Doe met jouw klas of school mee aan de Schrijf-ze-VRIJdag en schrijf onrecht de wereld uit.

Hierboven vind je de voorbeeldbrieven. Wil je alle actiemateriaal voor een geslaagde Schrijf-ze-VRIJdag ontvangen? Schrijf je dan in en ontvang een gratis schrijfpakket met posters, brieventeller, werkvormen over recht en onrecht, kleeftattoo's en meer!

Bestel een gratis schrijfpakket