Meedoen

Elke leerkracht of begeleider op een school kan zich inschrijven. Na je inschrijving krijg je al het nodige materiaal om aan de Schrijf-ze-VRIJdag deel te nemen (voor leeftijd 10-14 jaar of 14-18 jaar).

Dit schooljaar doen de meeste scholen mee op vrijdag 2 februari 2024. Past die dag niet voor jouw klas of school? Dan kan je meedoen op een ander moment. Tot het einde van het schooljaar blijven alle brieven en kaartjes welkom.

Het volstaat om een simpel inschrijvingsformulier in te vullen. Na je inschrijving ontvang je een gratis schrijfpakket met alle materiaal om er een geslaagde actiedag van te maken.

Op het einde van het schooljaar sluiten de inschrijvingen. Vanaf eind augustus kan je je inschrijven voor de Schrijf-ze-VRIJdag in het volgende schooljaar.

Als leerkracht geef je leerlingen de kans om zich in te zetten voor mensenrechten. Je kan de leerlingen uitnodigen om brieven te schrijven voor mensen die groot onrecht meemaken. Je kan ook lesgeven over mensenrechten. In het schrijfpakket vind je boeiende werkvormen die de leerlingen doen nadenken over recht en onrecht. Bestel hier het gratis schrijfpakket.

Je bepaalt zelf hoeveel tijd je aan de Schrijf-ze-VRIJdag wil besteden. Sommige leerkrachten kiezen voor 1 à 2 lesuren per klasgroep, anderen voor een halve of hele lesdag of zelfs meer. Nog anderen schrijven buiten de lesuren, bv. in de pauze.

Het schrijfpakket met alle nodige materiaal voor een geslaagde actiedag is gratis en ontvang je na je inschrijving.

Postzegels om brieven en kaartjes te versturen zijn de enige onvermijdelijke kost.

Die kan je op verschillende manieren beperken:

  • Bundel alle brieven voor dezelfde bestemmeling in één enveloppe in plaats van alle brieven apart te versturen. Doe hetzelfde met de kaartjes.
  • Vermijd buitenlandse verzendkosten door de brieven en kaartjes te sturen naar het Amnesty-kantoor in Brussel, gebundeld per bestemmeling (Amnesty International Vlaanderen, t.a.v. Schrijf-ze-VRIJdag - 'naam bestemmeling', Waversesteenweg 169, 1050 Brussel). Amnesty-vrijwilligers zorgen er dan voor dat de brieven op hun bestemming toekomen.
  • Hou een sponsoractie op school. Via Amnesty’s online actieplatform zet je snel een inzamelactie op. Vanaf 100 euro via het platform krijg je een verzendlabel waarmee je de brieven gratis op de post kan doen.

Schrijfpakket

Na inschrijving ontvang je een gratis schrijfpakket met al het nodige materiaal. Daarin vind je o.a. handige voorbeeldbrieven, werkvormen over recht en onrecht, posters, een brieventeller en kleeftattoos voor je leerlingen. Als je alleen een online basispakket wil, kan je een digitaal schrijfpakket bestellen. Het enige wat je zelf hoeft te voorzien, is pen en papier.

Het schrijfpakket is beschikbaar als je je hebt ingeschreven voor de Schrijf-ze-VRIJdag. Vanaf eind november is het schrijfpakket meteen na je inschrijving digitaal beschikbaar.

Als je een schrijfpakket per post hebt besteld voor eind november, krijg je het in de loop van december op je persoonlijke adres. Als je daarna een schrijfpakket per post hebt besteld, krijg je het een paar weken na je inschrijving op je persoonlijke adres.

Bij vragen over je schrijfpakket, mail naar [email protected].

Ben je verhuisd of heb je een nieuw e-mailadres? Stuur dan een mail met je nieuwe gegevens naar [email protected], zodat we je gegevens kunnen aanpassen en jouw schrijfpakket op het juiste adres kunnen bezorgen.

Bij je inschrijving kan je de gewenste aantallen van het beschikbare materiaal aanduiden, dus ieder pakket kan op maat gemaakt worden. Wil je later nog extra materiaal? Mail dan naar [email protected] (met vermelding van welk materiaal, welke oplage en je persoonlijke adres). Houd rekening met enkele weken verzendtijd.

Omdat al het Schrijf-ze-VRIJ-materiaal mooi gelay-out is, is een Wordversie technisch niet mogelijk. Het materiaal bestaat enkel in pdf. Je kan eventueel de pdf-versie omzetten naar Word (zoek online op ‘pdf naar word omzetten’), maar houd er rekening mee dat de lay-out dan kan wijzigen.

Stuur een mail naar [email protected] en geef aan welke extra informatie je graag zou ontvangen. Dan proberen wij je de gevraagde informatie op te sturen.

Brieven Schrijven

We schrijven brieven voor mensen die onterecht worden opgesloten of ander onrecht wordt aangedaan. In het schooljaar 2023-2024 schrijven we voor Sawyeddollah, Justyna, Rocky en Ahmadreza. We eisen in de brieven dat de autoriteiten een einde maken aan het onrecht dat deze mensen meemaken. Elke leerling is vrij om te kiezen voor welke persoon of personen die schrijft.

Belangrijke wijzigingen in de zaken van Sawyeddollah, Justyna, Rocky en Ahmadreza (de mensen voor wie we dit jaar brieven schrijven) worden vermeld op de overzichtspagina ‘voor wie we schrijven’. Neem er snel eens een kijkje voordat je met de leerlingen begint te schrijven.

Brieven schrijven is een vrije keuze. Verplicht niemand om een brief te schrijven als die niet achter de boodschap van Amnesty International staat. Iedereen heeft recht op een eigen mening en die kan verschillen van wat in de brieven staat. Activisme komt uit het hart. Je kan wel een gesprek aangaan over mensenrechten en het belang ervan of je kan voorstellen om (één van) de overige voorgestelde brieven te schrijven.

Je kan de brieven ofwel rechtstreeks sturen naar de autoriteiten (adres staat op de voorbeeldbrieven) ofwel naar het Amnesty-kantoor in Brussel (Amnesty International Vlaanderen, Schrijf-ze-VRIJdag - 'naam bestemmeling', Waversesteenweg 169, 1050 Brussel). In dat laatste geval zorgen Amnesty-vrijwilligers ervoor dat de brieven juist terechtkomen.

Voor de solidariteitskaartjes kan je het adres op de voorbeeldkaartjes gebruiken.

Als je brieven en kaartjes stuurt naar het Amnesty-kantoor, dan graag gesorteerd per bestemmeling.

Zeker! Met onze brieven laten we weten dat heel veel mensen (soms tot honderdduizenden) tijd en aandacht hebben voor het onrecht dat iemand wordt aangedaan. Dat zet autoriteiten aan tot verandering.

Ons lobbywerk achter de schermen en de druk die we uitoefenen met acties in de pers, op straat en online helpen natuurlijk ook.

Gemiddeld één op de vier schrijfacties zorgt voor een verbetering in iemands leven. Ontdek enkele succesverhalen.

Andere schrijfacties

De Schrijf-ze-VRIJdag is een actie speciaal voor scholen. Het actiemateriaal is specifiek op maat van scholen gemaakt. De voorbeeldbrieven zijn aangepast aan de leeftijd 10 tot 14 jaar en 14 tot 18 jaar en in het schrijfpakket zitten ook inspirerende werkvormen voor de leerkrachten. Bij de Schrijf-ze-VRIJdag worden vier schrijfacties voorgesteld die het hele schooljaar gelden. De Schrijfmarathon is Amnesty’s wereldwijde schrijfcampagne in december, gericht op een breed (volwassen) publiek.

Dat kan zeker als je niet genoeg krijgt van brieven schrijven! Omdat er drie overlappende schrijfacties zijn (voor Sawyeddollah, Justyna en Rocky), raden we aan om deze achter de hand te houden voor de Schrijf-ze-VRIJdag en tijdens de Schrijfmarathon te focussen op de overige zeven schrijfacties. Anders blijft er op de Schrijf-ze-VRIJdag slechts één schrijfactie voor Ahmadreza over (er zijn er vier in totaal).

In sommige scholen voeren groepjes leerlingen het hele schooljaar door actie met Amnesty International, met prachtige resultaten. Voor ideeën en extra motivatie, stuur een mail naar het Schrijf-ze-VRIJ-team via [email protected].