Meedoen

De Schrijf-ze-VRIJdag is een initiatief van Amnesty International Vlaanderen voor basis- en secundaire scholen. Leerlingen schrijven brieven voor mensen die onterecht gevangen zitten of ander onrecht meemaken. Je kan ook andere activiteiten doen in de klas om je leerlingen iets bij te brengen over recht en onrecht. Elk jaar doen wel duizend scholen mee.

Elke leerkracht of begeleider op een school kan zich inschrijven om een gratis schrijfpakket te krijgen. Het schrijfpakket is gemaakt voor leerlingen van 10-14 jaar of 14-18 jaar.

In het schooljaar 2024-2025 doen de meeste scholen mee op vrijdag7 februari 2025.

Past die dag niet voor je klas of school? Dan kan je meedoen op een ander moment. Tot het einde van het schooljaar blijven alle brieven en kaartjes welkom.

Vul het inschrijvingsformulier in. Na je inschrijving ontvang je een gratis schrijfpakket met alle materiaal om er een geslaagde actiedag van te maken.

Op het einde van het schooljaar sluiten de inschrijvingen. Vanaf eind augustus kan je je inschrijven voor de Schrijf-ze-VRIJdag in het volgende schooljaar.

Als leerkracht geef je leerlingen de kans om zich in te zetten voor mensenrechten. Je kan de leerlingen aanmoedigen om brieven te schrijven voor mensen die groot onrecht meemaken.

Je kan ook lesgeven over mensenrechten. In het schrijfpakket vind je boeiende werkvormen die de leerlingen doen nadenken over recht en onrecht. Bestel hier het gratis schrijfpakket.

Je bepaalt zelf hoeveel tijd je aan de Schrijf-ze-VRIJdag wil besteden. Sommige leerkrachten kiezen voor 1 à 2 lesuren per klasgroep, anderen voor een halve of hele lesdag of zelfs meer. Nog anderen schrijven buiten de lesuren, bv. in de pauze.

Het schrijfpakket met alle materiaal voor een geslaagde actiedag is gratis en ontvang je na je inschrijving.

Postzegels om brieven en kaartjes te versturen zijn de enige onvermijdelijke kost. Die kan je op verschillende manieren beperken:

  • Bundel alle brieven voor dezelfde bestemmeling in één enveloppe in plaats van alle brieven apart te versturen. Doe hetzelfde met de kaartjes.
  • Vermijd buitenlandse verzendkosten door de brieven en kaartjes te sturen naar het Amnesty-kantoor in Brussel, gebundeld per bestemmeling (Amnesty International Vlaanderen, t.a.v. Schrijf-ze-VRIJdag - 'naam bestemmeling', Waversesteenweg 169, 1050 Brussel). Amnesty-vrijwilligers zorgen er dan voor dat de brieven op hun bestemming toekomen.
  • Hou een sponsoractie op school om de verzendkosten te dekken.

Schrijfpakket

Bestel een gratis schrijfpakket om het nodige materiaal te krijgen. Daarin vind je o.a. voorbeeldbrieven, werkvormen over recht en onrecht, posters en stickers. Als je alleen een online basispakket wil, kan je een digitaal schrijfpakket bestellen. Het enige wat je zelf hoeft te voorzien, is pen en papier.

Je krijgt een schrijfpakket als je bent ingeschreven voor de Schrijf-ze-VRIJdag. Vanaf eind november is het schrijfpakket digitaal beschikbaar (meteen na je inschrijving).

Als je een schrijfpakket per post hebt besteld, krijgt je het op je persoonlijke adres. Bestelde je het vóór eind november, dan ontvang je het in de loop van december. Als je het later hebt besteld, krijg je het enkele weken na je inschrijving.

Bij vragen over je schrijfpakket, mail naar [email protected].

Ben je verhuisd of heb je een nieuw e-mailadres? Stuur dan een mail met je nieuwe gegevens naar [email protected], zodat we je gegevens kunnen aanpassen en jouw schrijfpakket op het juiste adres kunnen bezorgen.

Bij je inschrijving kan je een pakket op maat maken. Wil je later nog extra materiaal? Mail dan naar [email protected] (met vermelding van welk materiaal, welke oplage en je persoonlijke adres). Houd rekening met enkele weken verzendtijd.

Je krijgt het materiaal in pdf. Je kan eventueel de pdf-versie omzetten naar Word (zoek online op ‘pdf naar word omzetten’), maar houd er rekening mee dat de lay-out dan kan wijzigen.

Stuur een mail naar [email protected] en geef aan welke extra informatie je graag zou ontvangen. Dan proberen wij je de gevraagde informatie op te sturen.

Brieven Schrijven

We schrijven brieven voor mensen die onterecht worden opgesloten of ander onrecht wordt aangedaan. Ontdek voor wie we schrijven in het huidige schooljaar.

Elke leerling is vrij om te kiezen voor welke persoon of personen die schrijft.

Belangrijke wijzigingen in de zaken van de mensen voor wie we brieven schrijven staan op de overzichtspagina ‘voor wie we schrijven’. Neem er snel eens een kijkje voordat je met de leerlingen begint te schrijven.

Brieven schrijven is een vrije keuze. Verplicht leerlingen niet om een brief te schrijven als ze niet achter de boodschap van Amnesty International staan. Iedereen heeft recht op een eigen mening en die kan verschillen van wat in de brieven staat.

Een andere mening kan de start betekenen van een boeiend en leerzaam gesprek. Ga dus eventueel het gesprek aan en leg uit waarom jij wel achter de boodschap van de brief staat. Je kan ook voorstellen om een van de overige voorbeeldbrieven te schrijven.

Er zijn twee manieren om de brieven op te sturen:

  • Je kan ze rechtstreeks sturen naar de autoriteiten. Het adres staat op de voorbeeldbrieven.
  • Je kan ze sturen naar het Amnesty-kantoor in Brussel. Adres: Amnesty International Vlaanderen, Schrijf-ze-VRIJdag - 'naam bestemmeling', Waversesteenweg 169, 1050 Brussel.

Voor de solidariteitskaartjes kan je het adres op de voorbeeldkaartjes gebruiken.

Als je brieven en kaartjes stuurt naar het Amnesty-kantoor, dan graag gesorteerd per bestemmeling.

Zeker! Met onze brieven laten we weten dat heel veel mensen (soms tot honderdduizenden) tijd en aandacht hebben voor het onrecht dat iemand wordt aangedaan. Dat zet autoriteiten aan tot verandering.

Ons lobbywerk achter de schermen en de druk die we uitoefenen met acties in de pers, op straat en online helpen natuurlijk ook.

Gemiddeld één op de vier schrijfacties zorgt voor een verbetering in iemands leven. Ontdek enkele succesverhalen.

Andere schrijfacties

De Schrijf-ze-VRIJdag is een actie speciaal voor scholen. Het materiaal is gemaakt voor leerlingen van 10 tot 14 jaar en van 14 tot 18 jaar. In het schrijfpakket zitten ook inspirerende werkvormen voor de leerkrachten. Schrijven kan het hele schooljaar door.

De Schrijfmarathon is Amnesty’s wereldwijde schrijfcampagne in december, gericht op een breed (volwassen) publiek.

Dat kan zeker als je niet genoeg krijgt van brieven schrijven! Drie van de vier schrijfacties voor de Schrijf-ze-VRIJdag worden ook aangeboden tijdens de Schrijfmarathon. Je kiest tijdens de Schrijfmarathon best voor de andere schrijfacties (er zijn er nog zeven), anders heb je maar één nieuwe schrijfactie tijdens de Schrijf-ze-VRIJdag.

In sommige scholen voeren groepjes leerlingen het hele schooljaar door actie met Amnesty International, met prachtige resultaten. Voor ideeën en extra motivatie, stuur een mail naar het Schrijf-ze-VRIJ-team via [email protected].