Amnesty-dag 2024
Samen vonken geven voor een wereld met meer rechtvaardigheid. Dat doen we op de Amnesty-dag! Op 26 oktober in De Krook in Gent trakteren we je dan op een heerlijke gratis lunch en een namiddag vol boeiende workshops en prikkelende debatten over mensenrechten. Bekijk het volledige programma hieronder en schrijf je in.
DAGOVERZICHT:
- 12.00 uur: Onthaal en gratis lunch
- 13.00 uur: Sessie 'Protesteren: een recht of privilege?'
- 14.10 uur: Pauze
- 14.30 uur: Sessie 'Amnesty-teams in de kijker'
- 15.40 uur: Pauze
- 16.00 uur: Drie keuzesessies
- 17.30 uur: Actiemoment
- 17.40 uur: Receptie
Programma:
Protesteren: een recht of privilege?
Het recht om te protesteren staat onder druk. Wereldwijd, maar ook bij ons in België. In deze sessie hoor je getuigenissen van demonstranten die deze negatieve evolutie meemaken. In een gesprek zoeken ze samen naar een antwoord op de problemen.
Jorn Vennekens, campaigner bij Amnesty International Vlaanderen, kadert hoe we met de campagne ‘Protect the Protest’ het recht op protest verdedigen. Moderator Maud Boey, campagnecoördinator bij de Liga voor Mensenrechten én fervent Amnesty-lid, leidt het gesprek in goede banen.
Van 13u00 tot 14u10
Amnesty-teams in de kijker
In deze sessie maak je eerst kennis met het Colombia-team. Bij dat team vind je enthousiaste en gedreven mensen die zich inzetten voor mensenrechten in Colombia. Op dit moment werken ze vooral rond het recht op protest, over de zaken van Leidy Cadena en de Vredesgemeenschap van San José de Apartadó.
Nadien maak je kennis met het Grote Meren-team van Amnesty! Dat team zet zich in voor mensenrechten in de regio van de Grote Meren, met bijzondere aandacht voor DR Congo en Burundi. Je hoort onder meer de Burundese mensenrechtenverdedigers Germain Rukuki, Tony Nkina en Agnes Ndirubusa voor wie we actie hebben gevoerd en die intussen lid zijn van het Grote Meren-team.
Van 14u30 tot 15u40
Lumen hervormt Amnesty International
Lumen is een project dat Amnesty International inclusiever, rechtvaardiger en effectiever moet maken. Tijdens de Globale Algemene Vergadering in augustus heeft de Amnesty-beweging een aantal van de Lumen-voorstellen goedgekeurd. Die gaan onder andere over meer financiële gelijkheid tussen afdelingen, versterkte vertegenwoordiging van jongeren in het internationale beleid en meer mogelijkheden voor leden in landen zonder eigen afdeling om betrokken te raken.
Wies De Graeve en Margot Vervaecke van het Lumen-team leggen je uit wat de impact van die beslissingen is. Je kan dan jouw inzichten delen en vragen stellen.
Van 16u tot 17u30
Abortus in België: vanzelfsprekend?
De kans dat jij of iemand uit je naaste omgeving ooit een abortus deed of er een zal nodig hebben, is groot. Het taboe en ongenuanceerd denken rond abortus helpt niemand die voor de keuze staat vooruit.
Maar is toegang tot abortus niet vanzelfsprekend in België? Helaas nog niet. In de wet zijn verschillende inperkingen. Die inperkingen wegen op het welzijn van mensen die een abortus nodig hebben en sturen jaarlijks meer dan 300 mensen naar Nederland om daar een abortus te doen. Praat mee over deze problematiek en hoe we voor iedereen in België veilige toegang tot abortus kunnen geven.
Van 16u tot 17u30
Onbewuste vooroordelen
Heb je je ooit afgevraagd hoe je onbewuste vooroordelen je kijk op de wereld beïnvloeden? Of hoe ze je beslissingen, relaties en zelfs je werk kunnen kleuren zonder dat je het doorhebt? Dan is dit je kans om dieper te duiken in je eigen gedachtenpatronen. Zo ontdek je hoe je een meer open en begripvol perspectief kunt ontwikkelen, wat zeker helpt als je je wilt inzetten voor mensenrechten.
Plaatsen in deze workshop zijn beperkt!
Van 16u tot 17u30
Schrijf je in voor de amnesty-dag 2024