Wat vinden leerlingen van de Schrijf-ze-VRIJdag?

Wat vinden leerlingen van de Schrijf-ze-VRIJdag?

OP DE SCHRIJF-ZE-VRIJDAG KOMEN TIENDUIZENDEN LEERLINGEN OP VOOR MENSENRECHTEN

Elk jaar beslissen tienduizenden leerlingen om pen en papier ter hand te nemen en te schrijven voor mensen die onterecht opgesloten zitten of met een andere mensenrechtenschending te maken krijgen. Waarom doen ze mee aan de Schrijf-ze-VRIJdag en wat vinden ze ervan? We vroegen het aan de leerlingen en kregen deze antwoorden.


Wat betekent de schrijf-ze-vrijdag voor jou?

"Kracht en jeugd. Ik denk dat Amnesty International als één van de weinige organisaties vooral stem geeft aan de jeugd. Onze generatie is geïnteresseerd in wereldproblemen en -conflicten en wij hebben geen politieke agenda of vooroordelen. Wij willen gewoon het beste voor iedereen. "

Ivana, 16 jaar

 

 


Waarom schrijf je op de schrijf-ze-vrijdag?

"De meeste landen zeggen dat ze mensenrechten zullen naleven en dat doen ze niet. Dus moeten we ervoor zorgen dat ze verantwoordelijk worden gesteld. Door brieven te schrijven proberen we te zorgen voor bewustwording bij die regeringsleiders, zodat er minder schendingen zijn."

Lola, 17 jaar

 

 


Waarom doe je mee aan de schrijf-ze-vrijdag?

"Je kan natuurlijk aan de zijlijn blijven staan en niks doen, maar dan leer je ook niet bij over wat er eigenlijk allemaal gebeurt buiten ons land. Dat inspireert mij ook wel heel hard."

Nynke, 13 jaar

 

 


Mensen zeggen vaak dat jongeren niet wakker liggen van mensenrechten. Denk je dat dit waar is? 

"Je moet nadenken over wat jij persoonlijk belangrijk vindt en welke rechten jij belangrijk vindt voor jezelf, en dat dan ook toepassen op andere mensen. Die rechten worden nu in bepaalde landen niet nageleefd. Ik zou dat zelf ook niet leuk vinden mocht ik in zo'n situatie zitten, en dan had ik ook heel graag een beetje steun gehad van andere mensen."

Yara, 15 jaar


HOE ervaar je de schrijf-ze-vrijdag als leerkracht?

"Het is een dag waarop je klas of school transformeert in een gigantisch schrijfteam. Wij trekken samen allemaal aan hetzelfde zeel voor één gemeenschappelijk doel: een rechtvaardige wereld. Hoe? Door massaal brieven te schrijven. Leerlingen krijgen vooraf alle informatie, dankzij Amnesty International, ze bekijken de filmpjes, want eigenlijk is kennis het begin van alles."

Marc, leerkracht NCZ

 

 


Wat is jouw gevoel bij de schrijf-ze-vrijdag?

"Ik vind het super belangrijk en het doet deugd om te zien dat de jeugd op 500 verschillende scholen leeftijdsgenoten helpt, mensen in nood helpt en vooral opkomt voor dingen die een norm zouden moeten zijn. "

Ivana, 16 jaar

Dankjulliewel

Sarah en Seán zijn twee jonge mensenrechtenverdedigers voor wie werd geschreven op de Schrijf-ze-VRIJdag 2020. Ze redden mensen in nood op de Middellandse Zee en worden nu vervolgd. Sarah en Seán bedankten alle leerlingen die hen hebben gesteund met een brief.


"Ik denk dat het idee bestaat dat de Schrijf-ze-VRIJdag en het versturen van brieven misschien geen grote impact heeft. Ik kan je zeggen, dat heeft het absoluut wel! BRIEVEN vestigdeN aandacht op onze zaak, waardoor het voor de Griekse autoriteiten onmogelijk WERD om ons nog langer in voorarrest te houden. Het is een enorm krachtig middel waarover we beschikken.”

Seán Binder

 


"Ik wil jullie bedanken om op jullie eigen manier bij te dragen en op te komen voor ons en voor onze rechten, voor Seán Binder en voor anderen. Heel erg bedankt!”

Sarah Mardini

 

De Filipijnse ambassade op bezoek bij het Maria Boodschaplyceum

Ralph Vincent Abarquez , vertegenwoordiger van de Filipijnse ambassade en Consul, ging naar aanleiding van de Schrijf-ze-VRIJdag (2020) langs bij het Maria Boodschap Lyceum in Brussel. Hij vertelde aan de leerlingen dat ze élke brief voor Marinel Ubaldo op de Filipijnse ambassade hebben gelezen en vertaald. Nadien scanden ze de brieven en stuurden ze die naar het kantoor van de Filipijnse Minister van Buitenlandse Zaken. Ze stuurden ook een kopie naar het Filipijns Presidentieel Paleis en naar het VN-kantoor in de Filipijnen dat sociale armoede en klimaatverandering tegengaat.

SCHRIJF-ZE-VRIJDAG: wanneer het maar past

In het schooljaar 2020-2021 houden de meeste scholen de Schrijf-ze-VRIJdag op 29 januari 2021, maar deelnemen kan om het even wanneer. Elke dag is een goede dag om op te komen voor mensenrechten.

Schrijf je nu in voor de Schrijf-ze-VRIJdag in het schooljaar '20-'21. Daarna is het Schrijf-ze-VRIJpakket meteen digitaal beschikbaar. Het is jouw ideale gids voor een geslaagde actiedag.

Gelijkheid ligt aan de basis van onze mensenrechten. Maar wat betekent dat en waarom krijgen we dan te maken met discriminatie en/of privilege? Tijdens de Schrijf-ze-VRIJdag zoeken je leerlingen het uit en komen ze in actie voor mensen die ten onrechte gediscrimineerd worden. 

       

hier niet op duwen