Waarom meedoen aan Schrijf-ze-VRIJdag?

Waarom meedoen aan Schrijf-ze-VRIJdag?

Lees de positieve ervaringen van leerlingen en leerkrachten tijdens de Schrijf-ze-VRIJdag.

Elk jaar beslissen tienduizenden leerlingen om pen en papier ter hand te nemen en te schrijven voor mensen die onterecht opgesloten zitten of met een andere mensenrechtenschending te maken krijgen. Waarom doen ze mee aan de Schrijf-ze-VRIJdag en wat vinden ze ervan? We vroegen het aan de leerlingen en kregen deze antwoorden.


Wat betekent de schrijf-ze-vrijdag voor jou?

"Kracht en jeugd. Ik denk dat Amnesty International als één van de weinige organisaties vooral stem geeft aan de jeugd. Onze generatie is geïnteresseerd in wereldproblemen en -conflicten en wij hebben geen politieke agenda of vooroordelen. Wij willen gewoon het beste voor iedereen. "

Ivana, 16 jaar

 

 


Waarom schrijf je op de schrijf-ze-vrijdag?

"De meeste landen zeggen dat ze mensenrechten zullen naleven en dat doen ze niet. Dus moeten we ervoor zorgen dat ze verantwoordelijk worden gesteld. Door brieven te schrijven proberen we te zorgen voor bewustwording bij die regeringsleiders, zodat er minder schendingen zijn."

Lola, 17 jaar

 

 


Waarom doe je mee aan de schrijf-ze-vrijdag?

"Je kan natuurlijk aan de zijlijn blijven staan en niks doen, maar dan leer je ook niet bij over wat er eigenlijk allemaal gebeurt buiten ons land. Dat inspireert mij ook wel heel hard."

Nynke, 13 jaar

 

 


Mensen zeggen vaak dat jongeren niet wakker liggen van mensenrechten. Denk je dat dit waar is? 

"Je moet nadenken over wat jij persoonlijk belangrijk vindt en welke rechten jij belangrijk vindt voor jezelf, en dat dan ook toepassen op andere mensen. Die rechten worden nu in bepaalde landen niet nageleefd. Ik zou dat zelf ook niet leuk vinden mocht ik in zo'n situatie zitten, en dan had ik ook heel graag een beetje steun gehad van andere mensen."

Yara, 15 jaar


HOE ervaar je de schrijf-ze-vrijdag als leerkracht?

"Het is een dag waarop je klas of school transformeert in een gigantisch schrijfteam. Wij trekken samen allemaal aan hetzelfde zeel voor één gemeenschappelijk doel: een rechtvaardige wereld. Hoe? Door massaal brieven te schrijven. Leerlingen krijgen vooraf alle informatie, dankzij Amnesty International, ze bekijken de filmpjes, want eigenlijk is kennis het begin van alles."

Marc, leerkracht NCZ

 

 


Wat is jouw gevoel bij de schrijf-ze-vrijdag?

"Ik vind het super belangrijk en het doet deugd om te zien dat de jeugd op 500 verschillende scholen leeftijdsgenoten helpt, mensen in nood helpt en vooral opkomt voor dingen die een norm zouden moeten zijn. "

Ivana, 16 jaar

Dankjulliewel

 


Op vrijdag 11 februari 2022 schrijven bijna 150.000 leerlingen brieven en kaartjes voor meer gelijkheid, vrijheid en rechtvaardigheid. Ze schreven onder meer brieven voor het recht op een eerlijk proces en vroegen om de vrijlating van personen die na een oneerlijk proces achter de tralies belandden.


 

De Filipijnse ambassade op bezoek bij het Maria Boodschaplyceum

Ralph Vincent Abarquez , vertegenwoordiger van de Filipijnse ambassade en Consul, ging naar aanleiding van de Schrijf-ze-VRIJdag (2020) langs bij het Maria Boodschap Lyceum in Brussel. Hij vertelde aan de leerlingen dat ze élke brief voor Marinel Ubaldo op de Filipijnse ambassade hebben gelezen en vertaald. Nadien scanden ze de brieven en stuurden ze die naar het kantoor van de Filipijnse Minister van Buitenlandse Zaken. Ze stuurden ook een kopie naar het Filipijns Presidentieel Paleis en naar het VN-kantoor in de Filipijnen dat sociale armoede en klimaatverandering tegengaat.