Steun Vitalina en haar strijd voor LGBTI-rechten

Steun Vitalina en haar strijd voor LGBTI-rechten

We verzamelden 11.541 handtekeningen in Vlaanderen die afgeleverd werden aan de ambassade van Oekraïne. Bedankt voor uw steun. 

-------------------------------------------------------------------------

Op 8 maart 2018, Internationale Vrouwendag, nam Vitalina Koval deel aan een vreedzame demonstratie om aandacht te vragen voor huislijk geweld tegen vrouwen in haar land.

Vitalina is een 29-jarige mesenerechtenverdedigster. Op 8 maart 2018 nam Vitalina voor de tweede keer op rij deel aan een protestactie in haar thuisstad Uzghrod. Het groepje van enkele tientallen activisten werd aangevallen door extreemrechtse jongeren die op hen scholden en hen met rode verf bekladden. Vitalina kreeg de verf in haar ogen en werd met chemische brandwonden naar het ziekenhuis gebracht. 


 ‘Ik voelde pijn en was bang. Ik had blind kunnen worden.’ 

Vitalina Koval

Het was niet de eerste keer dat Vitalina, die het boegbeeld is van de LGBTI-gemeenschap in Oekraïne, met geweld te maken kreeg. Midden februari verhuisde omwille van veiligheidsredenen naar de hoofdstad Kiev. Maar ook daar  ontvangt ze nog steeds bedreigingen. 

Vitalina deed aangifte bij de politie, maar die weigerden de aanval als een haatmisdrijf te registeren. 

Eis dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de aanval tegen Vitalina. En dat elke vorm van geweld tegen holebi's ent transgenders op gepaste wijze berecht wordt. 

 

Deze petitie is afgesloten