Verenigde Staten misbruiken rechtssysteem tegen hulpverleners

Verenigde Staten misbruiken rechtssysteem tegen hulpverleners

 

 

update 26/11/2019

Vorige week woensdag oordeelde een jury unaniem dat Scott Warren niet schuldig bevonden werd aan het helpen van twee migranten zonder papieren. De openbare aanklager eiste 20 jaar cel tegen Warren vanwege het bieden van humanitaire hulp aan twee mensen zonder papieren. Amnesty International vindt het criminaliseren van humanitaire hulp een aanval op de mensenrechten en vroeg om alle aanklachten tegen Scott Warren te laten vallen.

 

Sinds 2018 werken de Verenigde Staten mensen die hulp verlenen aan migranten en vluchtelingen actief tegen. Door hulpverleners op een onwettige manier te bedreigen en hen te vervolgen, probeert de overheid hun levensreddende werk onmogelijk maken.

Dat concludeert Amnesty International in haar nieuwe rapport ‘Saving lives is not a crime: Politically motivated legal harassment of migrant human rights defenders by the USA. Dat laat zien hoe het Department of Homeland Security (DHS) en het ministerie van Justitie het rechtssysteem misbruiken om het mensenrechtenverdedigers onmogelijk te maken hun werk te doen.

In het grensgebied vechten activisten, advocaten en vrijwilligers van hulporganisaties tegen de systematische mensenrechtenschendingen van de Amerikaanse overheid tegen migranten en asielzoekers.


“De regering van president Trump begeeft zich door deze manier van doen op het glibberige pad richting een autoritaire staat. De Amerikaanse overheid maakt zichzelf te schande door het bedreigen en zelfs vervolgen van haar eigen burgers, die niets anders doen dan het redden van levens van mensen die zich in een hopeloze situatie bevinden.”

Erika Guevara-Rosas, Amnesty International

 

Vermeende misdrijven

De Amerikaanse overheid heeft ten onrechte onderzoeken ingesteld naar mensenrechtenverdedigers wegens vermeende misdrijven als mensensmokkel, op grond van hun mensenrechtenwerk en hun (politieke) opvattingen. Hoewel de bulk van de onderzoeken plaatsvond in november 2018, toen er een grote groep migranten en asielzoekers het land binnenkwam, zetten de autoriteiten hun acties tegen mensenrechtenverdedigers nog steeds voort.

Onwettige detentie

Mensenrechtenverdedigers zijn het doelwit van onwettige surveillance, ondervragingen, doorzoekingen en beperkingen van de bewegingsvrijheid. In sommige gevallen zijn mensen onterecht gearresteerd en onwettig gevangengehouden. De Amerikaanse overheid heeft daarmee de Amerikaanse grondwet, nationale en internationale wetten geschonden. Al die wetten verbieden discriminerende beperkingen van de vrijheid van meningsuiting.

Hulp in de woestijn

De Amerikaanse autoriteiten hebben dit jaar tot nu toe negen vrijwilligers van hulporganisatie No More Deaths/No Más Muertes vervolgd vanwege het verlenen van humanitaire hulp aan migranten en asielzoekers bij de grens tussen Arizona en de Mexicaanse provincie Sonora, waar in de afgelopen 20 jaar duizenden mensen zijn omgekomen.

Een van de ernstigste aanklachten is die tegen dr. Scott Warren wegens het onderbrengen en vervoeren van twee migranten, alleen maar omdat hij hun water, eten en medische hulp had gegeven in het woestijnstadje Ajo, waar hij woont. De juridische procedure werd nietig verklaard, maar de federale overheid heeft de aanklachten tegen dr. Warren nog niet laten vallen.

Oproep Amnesty

“Afgelopen week heeft president Trump gedreigd miljoenen mensen te deporteren,” zegt erika Guevara-Rosas. “Wie zullen de volgende slachtoffers zijn en valselijk beschuldigd worden van mensensmokkel, alleen maar omdat ze mensen proberen te helpen? De regering van president Trump moet onmiddellijk stoppen met het politiek gemotiveerde misbruik van het rechtssysteem, waarbij mensenrechtenverdedigers in het grensgebied worden opgespoord, gevangengezet en vervolgd. In plaats van dat ze advocaten, journalisten en activisten die mensenrechtenschendingen proberen te stoppen op de korrel neemt, zou de regering juist naar hen moeten luisteren.”

hier niet op duwen