Renditions

Renditions

Rendition is de onwettige overdracht van mensen van het ene naar het andere land waar ze worden ondervraagd met methodes die alle gerechtelijke en administratieve verplichtingen omzeilen of opheffen.

Honderden mensen zijn de jongste zes jaar ontvoerd, onwettig vastgehouden en overgebracht naar landen waar ze het slachtoffer werden van nog meer mensenrechtenschendingen.

Tal van gevangenen werden het slachtoffer van foltering en andere mishandeling en van 'gedwongen verdwijning'.

Sommige slachtoffers van 'rendition' kwamen terecht in officiële gevangenissen van de VSA, zoals Guantanamo.

Anderen blijven vermist, hun lot is onbekend zelfs voor hun familie en voor het Internationale Comité van het Rode Kruis dat volgens het internationaal recht toegang zou moeten krijgen tot alle gevangenen. (zie ook illegale gevangenissen )
 
Hoewel de Amerikaanse overheid en veiligheidsdiensten de architecten van het systeem van gedwongen verdwijningen, 'renditions' en geheime gevangenissen zijn, zou het onmogelijk zijn zonder de medewerking van regeringen en veiligheidsdiensten van over de hele wereld.

Ook tal van Europese staten zijn medeplichtig doordat zij hun luchtruim en luchthavens lieten gebruiken voor onwettige overdrachten. Bovendien werd aangetoond dat er geheime CIA-gevangenissen waren in Europa. Lees het rapport 'State of denial: Europe's role in rendition and secret detention'

Amnesty International vraagt dat alle regeringen hun medewerking aan deze praktijken stopzetten.

Amnesty International streeft naar de berechting van de verantwoordelijken voor de mensenrechtenschendingen die gepaard gaan met 'renditions', gedwongen verdwijningen en geheime gevangenissen.

hier niet op duwen