Qatar: WK Voetbal 2022

Qatar: WK Voetbal 2022

In 2022 is Qatar gastland van het WK Voetbal. Voor het evenement worden diverse voetbalstadions en tal van andere faciliteiten gebouwd, veelal door buitenlandse arbeidskrachten. 

De arbeidsomstandigheden in de bouwsector, en ook voor mensen die huishoudelijk werk verrichten, zijn ronduit slecht en komen neer op uitbuiting. Daarnaast worden vrouwen achtergesteld, is de vrije meningsuiting aan banden gelegd en verloopt de rechtsspraak niet volgens internationale standaarden.

Misbruik van arbeidsmigranten

Het zogeheten kafala-systeem vereist van buitenlandse arbeidskrachten dat zij een lokale sponsor hebben – de kafeel – die zorgt voor de toestemming om het land binnen te komen, die toeziet op het verblijf, en die toestemming moet geven om het land weer te verlaten. Wanneer de kafeel zich als sponsor terugtrekt, vervallen alle wettelijke rechten van de arbeidsmigrant. Bij onenigheid over loon, huisvesting, arbeidsomstandigheden en andere werkgerelateerde zaken, kan de kafeel besluiten zich als sponsor terug te trekken. Arbeidsmigranten zijn hierdoor de speelbal van de werkgever.

Lees meer over arbeidsmigranten in Qatar

Ranjith
"Ze beloofden me 1.600 rial (370 dollar) te betalen, maar toen ik aankwam zei mijn baas dat ik maar 800 rial zou krijgen. Tot nu toe heb ik nog helemaal geen geld gekregen.’ Dit vertelde Ranjith uit Sri Lanka, die vijf maanden geleden naar Qatar ging. Hij werkt als metaalarbeider bij een groot bouwproject in de hoofdstad Doha. ‘Ik heb geen identiteitsbewijs gekregen, en evenmin een contract. Elke morgen sta ik om vier uur op, dan ga ik onder de douche, ontbijt wat en vertrek om vijf uur en ben dan om zes uur op mijn werk. Om naar Qatar te gaan moest ik 1.000 dollar tegen 36 procent rente lenen. Ik wil alleen maar werken en geld verdienen voor mijn vrouw en kinderen, vanwege mijn sponsor kan ik niet van baan wisselen. Als ik naar de politie ga, zullen ze me arresteren en uitzetten omdat ik geen identiteitsbewijs heb."

Ranjith woont met zeven andere mannen in een kleine kamer. Zijn situatie is kenmerkend voor de vele honderdduizenden arbeidsmigranten in de bouw.

Andere mensenrechtenschendingen

Daarnaast worden in Qatar vrouwen achtergesteld, onder meer door het ontbreken van een wet die huiselijk geweld strafbaar stelt. De vrije meningsuiting is aan banden gelegd en de pers legt zich zelfcensuur op. Een nieuwe wet stelt de verspreiding van ‘valse’ informatie strafbaar, evenals de online publicatie van informatie die schadelijk is voor de ‘sociale waarden’ van Qatar.

De Speciale VN-Rapporteur voor de Mensenrechten uitte haar zorg over de ‘inmenging’ van de regering in juridische procedures. Qatar kent de doodstraf, maar vanaf 2000 is vermoedelijk geen doodvonnis meer voltrokken. 

hier niet op duwen