Holebi's en transgenders in Europa

Holebi's en transgenders in Europa

Ondanks alle vooruitgang de laatste decennia worden lesbiënnes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders in heel Europa nog steeds met discriminatie geconfronteerd, zowel in de wetgeving als in de praktijk.

In Europa gaan we vaak prat op onze verwezenlijkingen op het gebied van holebi- en transgenderrechten. Met recht en reden, want hoewel er nog heel wat ruimte voor verbetering is vooral wat betreft transgenders, spelen verschillende Europese landen een voortrekkersrol in de strijd voor gelijke rechten.

Maar lang niet alles is roze(geur) in Europa. Er is een duidelijke en erg scherpe kloof tussen de verschillende regio's. Zo heerst in veel Oost-Europese landen een klimaat van discriminatie en intimidatie ten aanzien van holebi’s en transgenders waardoor het voor hen moeilijker is om hun stemmen te laten horen en hun rechten te beschermen. Verschillende lidstaten weigeren bijvoorbeeld nog steeds homoseksuele relaties te erkennen en holebi's gelijke burgerrechten toe te kennen.

Dat wordt wel het meest duidelijk wanneer de holebi- en transgendergemeenschap op straat wil komen tijdens een pride of ander openbaar evenement. In landen als Letland, Servië of Polen werden gay prides de afgelopen jaren verboden, soms in hoger beroep weer goedgekeurd. Ging de pride door, dan was er vaak geen politiebescherming voorzien hoewel tegendemonstraties wel waren aangekondigd. Het verbieden van een pride schendt echter verschillende mensenrechten waaronder het recht op vrije meningsuiting en vrijheid van vereniging en natuurlijk het verbod van discriminatie.

In heel Europa zijn homofobe aanvallen nog steeds schering en inslag. Aanvaarding van homoseksualiteit en transseksualiteit in de maatschappij varieert sterk tussen landen en gemeenschappen onderling. In veel beroepen en sociale contexten zijn homo- en transseksualiteit nog altijd taboe, terwijl openlijk uitkomen voor je identiteit regelmatig leidt tot afwijzing en misbruik.

Transgenders worden geconfronteerd met bijzondere discriminatie op grond van hun gender-identiteit of -expressie. In heel wat Europese landen is de discriminatie van transgenders in wetten gegoten. Zo staan sommige landen niet toe dat transgenders het geslacht/de genderidentiteit op hun identiteitskaart laten aanpassen. Andere landen staan dit wel toe, maar dit enkel na chirurgische ingrepen die leiden tot onvruchtbaarheid en indien van toepassing, na een echtscheiding. Geweld tegen transgenders is wijdverbreid, soms zelfs met de dood tot gevolg. Transgenders die in contact komen met de politie krijgen vaak te maken met intimidatie en andere vormen van mishandeling. Ook in de gezondheidszorg, de arbeidsmarkt en het onderwijs stuiten heel wat transgenders op vijandigheid.