Heropvoeding door arbeid

Heropvoeding door arbeid

Om Peking voor de Olympische Spelen "schoon te vegen" maakte de politie volop gebruik van het systeem van 'heropvoeding door arbeid'. Politieagenten kunnen geheel willekeurig mensen met zogenaamd storend gedrag in heropvoedingskampen plaatsen zonder duidelijke aanklacht, rechtzaak of juridische controle.

De Chinese autoriteiten overtreden hiermee de internationale standaarden voor een eerlijk proces.

Grondige schoonmaak

Voor de Olympische Spelen in 2008 gebruikte de politie het systeem op grote schaal tegen kleine criminelen, zwervers, drugsverslaafden en anderen die niet passen in het gewenste stadsbeeld. "We sluiten de mogelijkheid niet uit dat we alle drugsverslaafden in de hoofdstad hun verslaving nog voor de Spelen kunnen laten opgeven," zei Fu Zhenghua, deputy director van het Beijing Public Security Bureau.

Gevangenisfabrieken

De werk- en leefomstandigheden in de ware gevangenisfabrieken zijn doorgaans erbarmelijk: lange werkdagen, ongezond en onveilig werk, ondervoeding en zeer beperkte toegang tot medische faciliteiten. De productiekosten worden zo tot een minimum beperkt. Tijdens de hervormingssessies worden de gevangenen ertoe aangezet om elkaar te bekritiseren en te beschuldigen, om hun 'misdaden' te bekennen en om hun politieke en geloofsovertuigingen op te geven.

Wat vraagt Amnesty?

Met het systeem van 'heropvoeding door arbeid' schendt China verschillende internationaal erkende mensenrechten zoals het verbod op gedwongen arbeid en het recht op een eerlijk proces. Er wordt ook geen bescherming geboden tegen mishandeling in de centra. Daarom vraagt Amnesty:

  • Geen gebruik van 'heropvoeding door arbeid' om Peking "schoon te vegen".
  • Volledige afschaffing van het systeem van 'heropvoeding door arbeid'.
  • Beperking van de macht van de politie om mensen op te sluiten.