Globale wapenhandel in cijfers

Globale wapenhandel in cijfers

Wat zijn de gevolgen van wapenhandel en welke landen spelen hierin een rol? Enkele ontstellende cijfers.

  • Naar schatting sterven wereldwijd jaarlijks een half miljoen mensen in gewapende conflicten.
  • Gewapende conflicten belemmeren bovendien de uitbouw van basisbehoeften zoals toegang tot medische zorg, water en voeding. In deze gebrekkige omstandigheden sterven jaarlijks miljoenen mensen.
  • De totale waarde van de wereldwijde handel in conventionele wapens zou jaarlijks 100 miljard dollar bedragen.
  • Ongeveer 40 landen produceren wapens op grote schaal, daarnaast produceren nog eens 60 landen wapens op kleine schaal. 

De gevolgen

  • 78 % van alle wapens in de wereld zijn afkomstig van zes landen: China, Frankrijk, Duitsland, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.
  • 12 miljard kogels worden er elk jaar geproduceerd. Genoeg om iedereen ter wereld twee keer te doden. 
  • Er zijn nu 875 miljoen vuurwapens in de wereld.
     

De grootste exporteurs: China, Frankrijk, Rusland, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten 

China

Goed voor naar schatting 3 % van de globale handel in conventionele wapens.

Belangrijkste klanten
Vaak ontwikkelingslanden met een slechte mensenrechtenreputatie, inclusief Algerije, Angola, Bangladesh, Democratische Republiek Congo, Guinee, Egypte, Indonesië, Iran, Irak, Jordanië, Kenia, Libië, Myanmar, Pakistan, Sri Lanka, Sudan en Zimbabwe.

Onverantwoorde wapentransfers
China bevoorraadt Soedan met munitie voor kleine wapens, die door veiligheidstroepen en milities in Darfoer gebruikt  worden. Aan wijlen kolonel Mu’ammar al-Gaddafi van Libië werden raketten en antivoertuigmijnen geleverd. Zimbabwe werd bevoorraad met munitie, raketwerpers, mortierbommen en mortierlanceerders.

Frankrijk

Export conventionele wapens: derde in de rangschikking achter de VS en Rusland

Belangrijkste klanten
Singapore, de Verenigde Arabische Emiraten, Griekenland, andere NAVO –partners, het Midden-Oosten, Noord-Afrikaanse en andere Franstalige landen. Frankrijk en Rusland zijn onlangs beginnen samenwerken op het vlak van defensie en het uitwisselen van scheepsmateriaal.

Onverantwoorde wapenoverdrachten
In het algemeen voorstander van strenge criteria voor wapentransfers, maar Frankrijk heeft toch landen bevoorraad die het niet zo nauw nemen (of namen) met mensenrechten: Libië onder al-Gaddafi, Egypte, Tsjaad en Syrië tussen 2005 en 2009.

Rusland

Tweede grootste exporteur van wapens ter wereld en invloedrijk bij de onderhandelingen voor een Wapenhandelsverdrag.

Belangrijkste klanten
India, Syrië, Algerije, Myanmar, Venezuela, Soedan en veel Afrikaanse landen. Aangezien het achter staat op vlak van de belangrijkste technologieën, is Rusland op zoek naar sterk ontwikkelde partners en nieuwe markten.

Onverantwoorde wapentransfers
10 percent van de geëxporteerde wapens zou naar Syrië gaan. Rusland is daarmee Syrië’s grootste leverancier. Zowel antitankraketten als MIG-straaljagers worden geleverd. Rusland bevoorraadt Soedan met gevechtshelikopters waarmee burgers in Darfoer en Zuid-Kordofan worden aangevallen.

Verenigd Koninkrijk

Het land staat consequent op de derde, vierde of vijfde plaats in de lijst van grootste wapenexporteurs.

Belangrijkste klanten
De Verenigde Staten, India, Saoedi-Arabië, andere NAVO-partners, andere landen in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Sub-Saharisch Afrika.

Onverantwoorde wapentransfers
In het algemeen voorstander van strenge criteria voor wapentransfers. Het Verenigd Koninkrijk heeft echter landen met een groot risico op mensenrechtenschendingen bevoorraad, zoals Sri Lanka. De Britse nationale wetgeving wordt herbekeken nadat bewijs werd gevonden over leveringen van kleine wapens, munitie en pantservoertuigen aan Libië onder al-Gaddafi, kleine wapens aan Bahrein en materiaal voor ordediensten aan Jemen.

Verenigde Staten

De Verenigde Staten is met voorsprong de grootste wapenhandelaar ter wereld. In waarde is het verantwoordelijk voor ongeveer 30 percent van de handel in conventionele wapens.

Belangrijkste klanten
De Verenigde Staten leveren wapens aan meer dan 170 landen. Ze hebben beperkingen opgelegd voor wapentransfers naar Myanmar, China, Sri Lanka en Zimbabwe en landen die aan embargo’s van de VN onderworpen zijn. Maar toch hebben ze landen als Sri Lanka, Bahrein, Egypte en Jemen bevoorraad. In deze landen bestaat het risico dat de wapens worden ingezet bij ernstige mensenrechtenschendingen.

Onverantwoorde wapentransfers
De VS zijn de grootste wapenleverancier van Egypte, met de verkoop van kleine wapens, munitie en chemisch materiaal om rellen te bedwingen. Dit allemaal ondanks het gewelddadig neerslaan van demonstraties. De Verenigde Staten bevoorraden Jemen met kleine wapens, chemische middelen en pantservoertuigen, Bahrein ook met kleine wapens. Het land voorziet Colombiaanse veiligheidstroepen van wapens, militaire hulp en opleidingen, ondanks hun consistente mensenrechtenschendingen.