Steun Bernardo uit Guatemala

Steun Bernardo uit Guatemala

goed nieuws! bernardo is vrij!

Op 24 maart kwam Bernardo Caal Xol vrij. Hij zat vier jaar onterecht in de gevangenis van de Guatemalteekse stad Cobán. Amnesty International is blij met zijn vrijlating, maar vindt dat hij nooit veroordeeld had mogen worden. De milieurechtenveredediger zat vast omdat hij geweldloos de heilige rivier van de Q’eqchi’ Maya’s beschermde. Dank aan al wie voor hem in actie kwam! Er is op dit moment geen verdere actie vereist. 

 

IN DE GEVANGENIS OMDAT HIJ HET MILIEU BESCHERMT
 

Bernardo Caal Xol verzette zich tegen de bouw van twee waterkrachtcentrales die de heilige rivier van zijn volk bedreigde. Hij werd publiekelijk belasterd om zijn acties en kreeg 7 jaar gevangenisstraf. Bernardo heeft het recht om in alle vrijheid vreedzaam te protesteren. 

Bernardo deed alles wat hij kon om het land en de natuurlijke hulpbronnen van zijn volk, de Q’eqchi’ Maya’s, te beschermen. De waterkrachtcentrales bedreigden de heilige rivier waarvan zijn volk afhankelijk is om te overleven. Daarvoor was hun bos al gekapt. Bernardo protesteerde hiertegen en moest dit bekopen met een gevangenisstraf, zonder dat hij een eerlijk proces kreeg. 

Roep de autoriteiten van Guatemala op Bernardo vandaag nog vrij te laten.