SOFA SESSIES

SOFA SESSIES

Schrijf je hier in voor ONZE SOFA SESSIE!

Ook dit jaar brengen we boeiende inzichten over mensenrechten naar jouw woonkamer! Schrijf je in voor onze gratis en online Sofa Sessies en volg alles vanuit je eigen zetel!

Zodra je bent ingeschreven, ontvang je van ons een bevestigingsmail. Je krijgt op voorhand de ZOOM-link doorgestuurd.

28 oktober 2021 - 20:00


'stop etnisch profileren', met vertoning van kortfilm 'bad apples' en gastsprekers Joseph El Bacha & Lola Mweba

De impact van etnisch profileren is groot. Voor de politie duurt een controle slechts enkele minuten, maar voor degene die ze ondergaat, zijn de gevolgen vaak ingrijpend.
Met de kortfilm ‘Bad Apples’ wil het platform ‘Stop etnisch profileren’ het maatschappelijk debat aanwakkeren door de realiteit op straat te tonen.

Tijdens de sofasessie zal de kortfilm getoond worden, met aansluitend een gesprek met één van de acteurs, Lola Mweba. Vervolgens is er nog een interventie door Joseph El Bacha waarin hij meer uitlegt over je rechten en verder focust op wat je kan doen als omstaander. Hoe kan je op een correcte manier ingrijpen wanneer je bv. getuige bent van een onterechte ID-controle/onrechtmatig politieoptreden?

Het wordt een boeiende avond, met mooie getuigenissen en handige tips & tricks.

Graag tot dan!

 

 

ACHTERGROND

Met het platform ‘Stop etnisch profileren’ bundelen 7 organisaties (Amnesty International Vlaanderen, MRAX, LEVL, Liga voor Mensenrechten, Ligue des droits humains, Uit De Marge, JES) en activist Yassine Boubout hun krachten in de strijd tegen etnisch profileren bij de politie in België.

De campagne 'Niet Normaal' wil zorgen voor een verandering in mentaliteit én in beleid. We zetten etnisch profileren op de agenda bij politici en bij de politie, door te pleiten voor concrete maatregelen. Daarnaast maken we ook het bredere publiek bewust van waarom etnisch profileren discriminerend en bovendien inefficiënt is. Mensen die zelf etnisch profileren ervaren, informeren we over hun rechten want etnisch profileren is Niet Normaal!

Over de kortfilm: In ’Bad Apples’ volgen we Ayoub, een 17-jarige jongen die fietst naar zijn beste vriend. Onderweg stopt de politie hem voor een identiteitscontrole. Is de fiets waarmee hij zich door Brussel begeeft wel de zijne?

hier niet op duwen