SOFA SESSIES

SOFA SESSIES

Schrijf je hier in voor ONZE SOFA SESSIE!

Ook dit jaar brengen we boeiende inzichten over mensenrechten naar jouw woonkamer! Schrijf je in voor onze gratis en online Sofa Sessies en volg alles vanuit je eigen zetel!

Zodra je bent ingeschreven, ontvang je van ons een bevestigingsmail. Je krijgt op voorhand de ZOOM-link doorgestuurd.  

4 mei 2021 - 20:00


‘Samen tegen seksueel geweld: Zorgcentra’, met gastspreker Ines Keygnaert

Naar aanleiding van onze campagne 'Samen tegen seksueel geweld', stellen we jullie met veel genoegen deze Sofa Sessie voor met Ines Keygnaert. Ines is docent Reproductieve en Seksuele Gezondheid aan de UGent. Ze ontwikkelde, testte en evalueerde de eerste drie Belgische Zorgcentra na Seksueel Geweld in opdracht van de Belgische overheid. Weinigen kennen de noden van slachtoffers en de werking van de zorgcentra beter dan Ines.

Het wordt een boeiende avond waarbij je de kans krijgt vragen te stellen. Indien gewenst, kan je deze op voorhand al doorsturen naar onze collega Jenke (jenke.decloedt@amnesty-international.be). Zij verzamelt de vragen en zal deze stellen aan Ines tijdens de Sofa Sessie.

Graag tot dan!

 

 

ACHTERGROND
Wat is een Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZCS)? Een ZCS is een dienst in een ziekenhuis waar elk slachtoffer van seksueel geweld 24/7 terecht kan. Deze centra beschikken over een multidisciplinair team dat zowel medische, psychologische als juridische hulp kan bieden.
De vrouw achter de ZCS: Ines Keygnaert is professor seksuele en reproductieve gezondheid aan de UGent. Haar model voor “Zorgcentra na Seksueel Geweld” werd in 2017 geïmplementeerd en had eind november 2019 reeds aan 2000 slachtoffers de nodige zorg geboden. In maart 2019 besliste de federale regering dat dit hét interdisciplinaire zorgmodel in België moesten worden. In 2020 won Ines de Prijs Lucien De Coninck: “Het wetenschappelijk CV van Ines is indrukwekkend, maar het is voornamelijk door haar maatschappelijke bijdrage dat Ines veel indruk gemaakt heeft op de jury. Zij is er namelijk in geslaagd om de resultaten van haar onderzoek om te zetten in concreet beleid.”, aldus de jury.
Momenteel zijn er 3 ZCS in België (in Gent, Brussel en Luik), maar dit jaar zou dat aantal nog verdubbeld worden. De regering beloofde dat er in 2023 in elke provincie een ZCS operationeel zal zijn.
hier niet op duwen