Schrijfmarathon FAQ

Schrijfmarathon FAQ

Hier vind je het antwoord op veelgestelde vragen over de Schrijfmarathon.

Je vindt onder meer antwoorden over het schrijfpakket, hoe je een schrijfactie organiseert, hoe je brieven verstuurt.

Wat is de Schrijfmarathon? 

Wereldwijd worden mensen onterecht gevangengezet, bedreigd of worden hun rechten op een andere manier geschonden. Omdat ze opkomen voor hun rechten en die van anderen. Tijdens de Schrijfmarathon willen we dit onrecht stoppen.

Elk jaar in december schrijven mensen overal ter wereld miljoenen brieven voor tien personen of groepen die onze hulp nodig hebben. Brieven aan machthebbers om te vragen om een vrijlating, bescherming of aanpassing van een discriminerende wet. En solidariteitskaartjes aan de 10 personen of groepen zelf, om hen een hart onder de riem te steken.

Door de massale stroom van brieven en kaartjes uit de hele wereld zorgen we samen voor verandering

Werkt brieven schrijven echt? 

Amnesty International voert jaarlijks actie voor honderden mensen van wie de rechten worden geschonden. Het gaat om belangrijke en urgente zaken waar we voldoende betrouwbare informatie over hebben.

Tijdens de Schrijfmarathon kiezen we tien mensen of groepen uit alle hoeken van de wereld voor wie wij wereldwijd speciale aandacht vragen. Omdat we weten dat die extra aandacht kan helpen om hen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming of gerechtigheid.

Met onze brieven laten we weten dat heel veel mensen tijd en aandacht hebben besteed aan de kwestie. Dat zet autoriteiten aan tot verandering en geeft de mensen voor wie we actievoeren de moed die ze nodig hebben.

Lees hier over de recente successen van de Schrijfmarathon.

Aan wie zijn de brieven gericht?

De brieven zijn gericht aan de autoriteiten van 10 verschillende landen. We roepen op om snel maatregelen te nemen, zoals een gevangene vrijlaten of een discriminatie of foltering stoppen. Daarnaast worden solidariteitskaartjes geschreven voor tien mensen of groepen die zelf het onrecht meemaken of hun naasten. Zo voelen zij zich gesteund om voor hun rechten te blijven vechten. 

Hoe kan ik meedoen?

Over heel Vlaanderen worden schrijfacties georganiseerd door mensen zoals jij en ik. Sommigen schrijven in hun eentje of nodigen thuis hun familie of vrienden uit. Anderen pakken het grootser aan en zetten een schrijftafel neer op hun werk, in hun sportclub of favoriete café. Je kunt ook een online schrijfactie opzetten als fysiek samenkomen niet mogelijk is.

Je kan een gratis schrijfpakket bestellen waarin je handige tips krijgt om heel eenvoudig je eigen schrijfactie in december te organiseren. Hoe lang jouw schrijfactie duurt, bepaal je helemaal zelf: van één uurtje tot 24 uur of zelfs een hele week! (Tip: 10 december is Internationale Mensenrechtendag.) Heb je weinig tijd om zelf een schrijfactie te organiseren? Dan kan je vanaf eind november één van onze online petities tekenen en delen. 

Hoe organiseer ik een schrijfactie?

Op onze website kan je een gratis schrijfpakket bestellen met daarin alles wat je nodig hebt om zelf brieven te schrijven of een schrijfactie met vrienden te organiseren. Eén standaard schrijfpakket bevat dit materiaal: achtergrondinfo, voorbeeldbrieven, postkaartjes, 5 pennen, stickers, 1 enveloppe, zigzagfolder met successen en posters.

Wil je met meer dan 5 mensen schrijven, dan kan je tijdens de bestelling van je schrijfpakket extra materiaal zoals pennen bijbestellen. Jij hoeft alleen nog voor schrijfpapier te zorgen. Op deze promopagina vind je nog handige tips en materialen om van jouw schrijfactie een succes te maken. Wij zorgen voor het schrijfmateriaal, jij voor een locatie en mensen die brieven schrijven

Heb je een andere vraag over het organiseren van een schrijfactie? Scrol dan verder op deze pagina bij de meest gestelde vragen. Vind je het antwoord daar niet? Neem dan contact op via [email protected]

Hoeveel kost een deelname aan de Schrijfmarathon?

Bijna alles wat je nodig hebt voor een succesvolle schrijfactie, vind je in het gratis schrijfpakket. Je krijgt in het schrijfpakket al 1 grote enveloppe waarin je al je brieven en kaartjes kan stoppen.

Het enige wat je zelf nog moet voorzien zijn schrijfpapier en postzegels om de geschreven brieven en kaartjes naar ons kantoor in Brussel te sturen. Wij sorteren alles en zorgen ervoor dat alle brieven en kaartjes bij de juiste bestemmeling geraken. De buitenlandse verzendkosten zijn dus voor onze rekening. 

Wanneer is de Schrijfmarathon?

De Schrijfmarathon campagne duurt van 1 tot en met 31 december. Je kan deelnemen en zelf een dag in december kiezen waarop je jouw schrijfactie wilt organiseren. Amnesty start de campagne met een Kick-off op 2 december in Antwerpen.

Ook als je niet bij de Kick-off aanwezig kan zijn, kies je dus gewoon een andere dag voor jouw schrijfactie. De meeste schrijfacties vinden plaats rond 10 december, Internationale Dag voor de Mensenrechten.

Doen andere landen ook mee aan de Schrijfmarathon?

Ja, de Schrijfmarathon is een mensenrechtencampagne die wereldwijd georganiseerd wordt. Vorig jaar leverde de Schrijfmarathon meer dan 5,3 miljoen brieven, kaartjes en handtekeningen op uit bijna alle landen ter wereld.  

Waar vind ik alle informatie als ik mee wil doen op school?

Op vrijdag 2 februari 2024 organiseert Amnesty Vlaanderen de Schrijf-ze-VRIJdag. Dan schrijven meer dan 900 scholen over heel Vlaanderen en Brussel mee voor mensenrechten. Er is gratis schrijfmateriaal beschikbaar op maat van leerlingen als je brieven wil schrijven op school. Hier vind je alle info als je graag mee wil doen aan de Schrijf-ze-VRIJdag.

Als je niet genoeg krijgt van brieven schrijven, kan je meedoen aan de Schrijf-ze-VRIJdag in februari én aan de Schrijfmarathon in december. Omdat er drie overlappende schrijfacties zijn (voor Rocky, Justyna en Sawyeddollah), raden we aan om deze achter de hand te houden voor de Schrijf-ze-VRIJdag en tijdens de Schrijfmarathon te focussen op de overige zeven schrijfacties. 

Hoe weet ik welke impact al die brieven hebben gehad?

Zodra er nieuws is over een vrijlating of een andere positieve wending voor één van de tien mensen of groepen voor wie we actievoeren, dan lees je dat op onze website bij het overzicht van de meest recente resultaten. Je krijgt ook via e-mail een update als er goed nieuws is.

Een schrijfactie organiseren

Hoe kan ik mij opgeven om zelf iets te organiseren?

Dat kan door een schrijfpakket te bestellen op deze pagina. Via het bestelformulier kan je ons laten weten waar en wanneer jouw schrijfactie doorgaat. 

Welke hulp kan ik van Amnesty verwachten als ik zelf iets wil organiseren?

Amnesty zorgt voor een gratis schrijfpakket, met handige tips en materialen voor een succesvolle schrijfactie. Jij zorgt voor de ruimte en voor de mensen die brieven schrijven. Heb je nog een andere vraag over het organiseren van een schrijfactie of wil je graag advies? Kijk dan eerst verder bij de andere vragen op deze pagina. Vind je het antwoord niet? Stuur dan een mailtje naar [email protected] en wij helpen je graag verder. 

Ik organiseer voor het eerst een Schrijfmarathon. Wat moet ik doen?

Heb je al een gratis schrijfpakket besteld? Fantastisch! Het pakket bevat bijna alles wat je nodig hebt om te schrijven: achtergrondinformatie, voorbeeldbrieven, solidariteitskaartjes, stickers, 5 pennen, 1 enveloppe en posters.

Schrijf je met meer dan 5 mensen? Dan kan je tijdens het bestellen extra materiaal zoals pennen en vlaggetjes bijbestellen via het formulier. Zelf hoef je enkel nog voor schrijfpapier en postzegels te zorgen.

Kies een geschikte locatie, maak het gezellig en zorg eventueel voor wat achtergrondanimatie, en nodig mensen uit om te komen schrijven. Op onze promopagina vind je nog enkele handige tips en materialen om van jouw schrijfactie een succes te maken. 

Komt Amnesty tussenbeide in de kosten die ik maak om zelf een schrijfactie te organiseren?

Bijna alles wat je nodig hebt voor een succesvolle schrijfactie ontvang je in ons gratis schrijfpakket. Overige kosten zijn voor jouw rekening, maar die hoeven niet hoog te zijn als je het thuis organiseert of als je een ruimte gratis ter beschikking krijgt. 

Moet ik lid zijn van Amnesty om zelf iets te kunnen organiseren?

Nee, iedereen kan aan de Schrijfmarathon meedoen en een schrijfactie organiseren. 

Hoe kan ik doorgeven hoeveel brieven en kaarten er tijdens mijn schrijfactie zijn geschreven?

Stuur jouw brieven en kaartjes naar ons kantoor vóór 12 januari 2024. Wij tellen alle brieven en kaartjes na die voor elke persoon of land geschreven zijn. Je hoeft ze dus zelf niet te tellen. Zo houden we het overzicht van hoeveel brieven en kaartjes geschreven zijn in Vlaanderen en Brussel.

Die aantallen voegen we nadien toe aan het Belgische en internationale cijfer. Het is belangrijk om te weten met hoeveel brieven we impact gerealiseerd hebben, ook in onze communicatie naar overheden en de media.

Tip: Heb je toch zin om jouw brieven te tellen? Gebruik dan de brieventeller in jouw pakket en post dit op sociale media met #Schrijfmarathon om anderen te inspireren om ook te schrijven.

Mag ik ook een actie organiseren voor of na de maand december?

Dat mag, al proberen we om de meeste schrijfacties in december te laten doorgaan. Hoe meer brieven er rond dezelfde periode verstuurd worden, hoe meer indruk ze maken en hoe groter de kans op impact.

De schrijfpakketten worden vanaf 20 oktober 2023 naar de deelnemers verstuurd. Organiseer je in januari nog een actie? Geef ons dan een seintje op [email protected], zodat we jou de meest actuele info kunnen bezorgen. 

Kan ik meedoen als ik in Nederland woon?

Wat leuk dat je mee wil doen aan de Schrijfmarathon! Je kan deelnemen aan de Write for Rights-campagne van Amnesty International Nederland. Dat is dezelfde campagne als de Schrijfmarathon in België. Meer info kan je vinden op www.amnesty.nl/write-for-rights

Brieven schrijven

Hoeveel tijd kost het mij?

Dat bepaal je helemaal zelf. Een petitie tekenen duurt minder dan 5 minuten, één of meerdere brieven schrijven kan een halfuur tot een uur duren, en zelf een schrijfactie opzetten neemt wat meer tijd in beslag. Maar ook dat heb je zelf in de hand: je kan een avondje brieven schrijven met vrienden of je kan een locatie regelen en daar een schrijfactie organiseren. Je maakt het zo groot of klein als je zelf wilt. 

Wat is het verschil tussen een petitie en een brief?

Enkel de vorm verschilt. De petitie bevat dezelfde eisen als de voorbeeldbrieven in het schrijfpakket. Als je een petitie tekent, verstuur je als het ware een digitale brief. Beide actievormen – een handtekening onder een petitie of een handgeschreven brief – zijn gelijkwaardig.

Wat moet ik schrijven?

In het schrijfpakket vind je achtergrondinformatie over de mensen voor wie we schrijven, die als inspiratie kunnen dienen om zelf een brief samen te stellen. We voorzien ook voorbeeldbrieven en voorbeeldgroeten voor de solidariteitskaartjes, die je gewoon kan overschrijven. Bedenk je zelf de inhoud van je brief, zorg er dan wel voor dat je correct en beleefd blijft.

Mag ik zelf kiezen voor wie ik een brief schrijf?

Amnesty kiest de mensen uit voor wie we speciale aandacht vragen tijdens de Schrijfmarathon. Dit jaar staan 11 mensen uit tien landen centraal. De insteek van onze internationale campagne is de kracht van het getal. Hoe meer brieven we voor één van deze personen schrijven, hoe groter de kans op impact. Daarom vragen we om voor één of meer van de elf voorgestelde mensen te schrijven.

Moet ik een brief met de hand schrijven?

Nee, dat hoeft niet. Vanaf 1 december vind je op www.schrijfmarathon.be ook petities om te tekenen. Dat komt neer op een online brief versturen.

Moet ik voor iedereen een brief schrijven?

Je bepaalt zelf of je één of meerdere brieven schrijft. Elke brief telt. Maar natuurlijk geldt: hoe meer brieven, hoe meer impact.

Mag ik meerdere brieven voor dezelfde persoon schrijven?

We vragen om vanuit jouw naam één brief per persoon te schrijven, en zoveel mogelijk mensen op te roepen om hetzelfde te doen.

Aan welke voorwaarden moet mijn brief voldoen?

Het eenvoudigste is om de voorbeeldbrief over te schrijven. Maar je mag natuurlijk ook zelf een brief opstellen. De brief moet wel leesbaar, correct en beleefd geschreven zijn. Zorg er ook voor dat de oproep van Amnesty (terug te vinden boven elke voorbeeldbrief) zeker vermeld wordt.

Moet ik mijn adres vermelden op de brief?

Dat hoeft niet, je kiest zelf hoe je je brief ondertekent. Dat kan met je volledige adres, maar evengoed met alleen je voornaam of initialen en het land waar je woont.

Kan ik ook meedoen als ik geen Nederlands spreek?

Ja, we hebben ook achtergrondinformatie en voorbeeldbrieven in het Engels, Frans, Spaans en Arabisch. Stuur ons een mailtje via [email protected], dan bezorgen we jou het materiaal in de taal die je nodig hebt.

brieven versturen

Naar welk adres verstuur ik de brieven?

Alle brieven en kaartjes moeten naar ons Amnesty-kantoor gestuurd worden: Amnesty International Vlaanderen, t.a.v. Schrijfmarathon, Waversesteenweg 169, 1050 Brussel. Gebruik de enveloppe die in het schrijfpakket zit: daarop staat het adres van het Amnesty-kantoor al gedrukt. Is die enveloppe niet voldoende, dan kan je zelf het adres van het Amnesty-kantoor schrijven op een andere enveloppe.

Het adres van het Amnesty-kantoor staat ook telkens bij de voorbeeldbrieven vermeld. Wij zorgen ervoor dat alle brieven en kaartjes bij de juiste bestemmeling terechtkomen. Op die manier staan wij in voor de buitenlandse verzendkosten en hebben we zicht op het totaal aantal acties.

Kan ik de brieven ook rechtstreeks naar de autoriteiten of personen opsturen?

We vragen om alle brieven en kaartjes naar ons Amnesty-kantoor in Brussel op te sturen, zodat we alles kunnen natellen en aan de juiste bestemmeling kunnen bezorgen. Tijdens de ambassadetour gaan we met alle brieven en handtekeningen bij de betreffende ambassades langs en proberen we ook met hen in gesprek te gaan. Zo kunnen we met jullie acties het meeste effect bereiken.

Hoe verstuur ik de brieven?

Sorteer de brieven en kaartjes per persoon of land. Gebruik hiervoor schutbladen of paperclips, dat maakt het tellen voor ons gemakkelijker. Bundel alle brieven en kaartjes in de grote enveloppe die je in het schrijfpakket vindt.

Als die enveloppe niet voldoende is, kan je zelf een andere grote enveloppe kopen en de andere brieven en kaartjes daarin steken. Je hoeft de brieven en kaartjes dus niet afzonderlijk te adresseren en frankeren. Zo kan je heel wat werk en kosten besparen.

Stuur alles vóór 12 januari 2024 naar ons Amnesty-kantoor in Brussel: Amnesty International Vlaanderen, t.a.v. Schrijfmarathon, Waversesteenweg 169, 1050 Brussel. Verstuur alle brieven en kaartjes tijdig naar ons kantoor, zodat ze zeker meegeteld kunnen worden en goed terechtkomen.

Wanneer moet ik de brieven versturen?

Stuur de brieven en kaartjes vóór 12 januari 2024 naar ons Amnesty-kantoor in Brussel. Zo ben je zeker dat jouw brieven worden meegeteld en afgegeven worden tijdens onze ambassadetour in februari. Verstuur alles zo snel mogelijk na jouw schrijfactie, anders loop je het risico dat ze blijven liggen.

Kan ik ervan uitgaan dat de brief aankomt bij de bestemmeling?

Ja, je kan erop rekenen dat de brieven voor de autoriteiten goed zullen aankomen. De solidariteitskaartjes voor de mensen voor wie we actievoeren komen in de meeste gevallen ook aan. De kans bestaat altijd dat er post wordt tegengehouden in gevangenissen. Maar ook in die gevallen is een stapel brieven en kaartjes per post een belangrijk signaal: het gevangenispersoneel weet dan dat wereldwijd bekend is dat zij iemand onterecht gevangenhouden.

Krijg ik ook antwoord?

Soms krijg je een antwoord van de autoriteiten. In dat geval ontvangen we graag een kopie van de brief die jij hebt ontvangen. Die mag je opsturen naar: Amnesty International Vlaanderen, t.a.v. Schrijfmarathon, Waversesteenweg 169, 1050 Brussel.

De mensen voor wie we actievoeren, krijgen vaak veel post. Voor hen is het onmogelijk en te duur om iedereen persoonlijk per brief te antwoorden. Zodra wij van één van hen een dankwoord ontvangen, delen we dat via onze website. Hou ook jouw mailbox in de gaten, want bij goed nieuws of andere interessante updates krijg je een e-mail.

schrijfpakket

Wat zit er in een schrijfpakket?

In het schrijfpakket vind je standaard: 

 • 5 pennen 
 • Info over de individuen uit 10 landen met voorbeeldbrieven 
 • 12 solidariteitskaartjes 
 • 1 brieventeller 
 • 1 grote enveloppe 
 • 1 Schrijfmarathon-poster 
 • 1 zigzagfolder met succesverhalen 
 • Een poster voor Justyna Wydrzyńska
 • Een poster voor Rocky Myers
 • 5 stickers
 • 1 instructieblad met tips 

Via het bestelformulier kan je ook extra materiaal bijbestellen.

Wanneer komt het schrijfpakket aan?

We versturen de eerste pakketten vanaf 3 november 2023. Zodra het pakket wordt verstuurd, krijg je een traceercode via e-mail, waarmee je de zending kan volgen. De verzending duurt normaal 5 werkdagen.

Ik heb mijn schrijfpakket nog niet ontvangen?

We werken met een traceercode waarmee je de zending kan volgen. Heb je de e-mail met de traceercode niet ontvangen? Stuur dan een mailtje met jouw contactgegevens naar [email protected], dan zoeken we het voor jou uit. De eerste schrijfpakketten sturen we op naar de deelnemers vanaf 3 november 2023

Kan ik mijn schrijfpakket annuleren?

Neen, dat is helaas onmogelijk. 

Kan ik meerdere schrijfpakketten bestellen?

Dat kan: per pakket dat je bestelt vul je het formulier opnieuw in. Weet wel dat je normaal gezien met 1 pakket genoeg hebt, want bij de bestelling van een schrijfpakket kan je aanduiden hoeveel extra materiaal je wenst en zo kan dus ieder pakket op maat gemaakt worden.

Kan ik extra materiaal bestellen?

Ja, je kan in het bestelformulier aangeven hoeveel extra materiaal je wenst. Mocht je op een later moment nog meer materiaal nodig hebben, dan bestel je opnieuw een schrijfpakket en geef je de gewenste hoeveelheden van het materiaal aan. 

hier niet op duwen