Schrijfmarathon 2015 Bedankt

Schrijfmarathon 2015 Bedankt

Bedankt Iedereen!

In december kropen activisten tijdens de wereldwijde Schrijfmarathon in de pen voor 12 mensen of groepen in nood. Voor Albert, die reeds 43 jaar in eenzame opsluiting zit. Voor de jonge slachtoffertjes van kindhuwelijken in Burkina Faso. Of voor Teodora die dertig jaar cel kreeg omwille van een miskraam. De brieven blijven toestromen.

Momenteel staat de internationale teller op 2.538.833 acties!

Ook in Vlaanderen liet men zich van zijn beste kant zien. Maar liefst 32.381 brieven en solidariteitkaartjes werden tot nu verstuurd. En we blijven tellen. Maar dat cijfer is misschien niet eens het allerbelangrijkste. 

De solidariteit  die zich over gans Vlaanderen verspreidde, was fenomenaal.  De vraag naar actiepakketten oversteeg onze wildste verwachtingen.  Meer dan 300 pakketten gingen de deur uit. En wauw, wat werden ze intensief gebruikt. Lagere schoolkinderen die prachtige solidariteitkaartjes knutselden. Vriendengroepen die het wekelijks cafébezoekje combineerden met een schrijfactie. Een kranige bejaarde die haar medebewoners in het rusthuis aanspoorde om mee brieven te schrijven.

Schrijfmarathons in Brugge, Antwerpen, Wuustwezel, Hasselt, Deinze, Gent, Lier en Hoogstraten waar mensen urenlang bleven schrijven. Studenten richtten hun kot in als schrijflocatie. Scholen en wereldwinkels kropen in de pen. En we vergeten uiteraard ook niet al die schrijfacties die gewoon thuis op het gemak geschreven werden en buitengewone brieven opleverden.

Ook bibliotheken lieten zich niet onbetuigd. Zij riepen hun bezoekers op om kaartjes en brieven te sturen voor de Oezbeekse journalist Muhammad.Gemeenten over gans Vlaanderen zetten hun beste beentje voor en ook verschillende burgemeesters betuigden actief hun steun aan de Schrijfmarathon. Stuk voor stuk hartverwarmende momenten. En bij het lezen van al die mooie acties is het cijfer bijna bijkomstig. Want al die acties samen, al die warmte gericht op het veranderen van levens, dat is de echte essentie van de Schrijfmarathon.

Het zijn die momenten die het verschil gaan maken voor Waleed, Teodora, Naseem, Fred en Yves, Yecenia, Albert, Muhammad, de meisjes in Burkina Faso, Rania en haar gezin, Zunar, Phyoe Phyoe en Kostas. Daar ben ik zeker van.

Op het moment dat ik dit schrijf hebben ze trouwens al het verschil gemaakt. De eerste reacties komen immers al binnen. 

Albert Woodfox, die al 43 jaar in eenzame opsluiting zit in een Amerikaanse cel, zegt het volgende:

Gewetensgevangene Phyoe Phyoe uit Myanmar wil het volgende kwijt:

Dus dank aan al die schrijvers en al die activisten, want zonder jullie had dit niet kunnen gebeuren. We blijven de situatie uiteraard op de voet volgen en hopen binnenkort nog meer goed nieuws te brengen.

Ben je ondertussen helemaal gebeten door de schrijfmicrobe? Kijk dan hier voor de laatste schrijfacties.

En reserveer zeker al een plaatsje voor de volgende Schrijfmarathon (december 2016) in je agenda!

Volg het bord Schrijfmarathon 2015 van Amnesty op Pinterest.

 

Schrijfmarathon 2015