ZUID-SUDAN: geef vrij waar Morris Mabior Awikjok Bak is

Actietermijn: 
28/02/2023 tot 15/04/2023

ZUID-SUDAN: geef vrij waar Morris Mabior Awikjok Bak is

Op 4 februari werd de Zuid-Sudanese criticus Morris Mabior Awikjok Bak willekeurig gearresteerd. Dat gebeurde door gewapende Keniaanse veiligheidstroepen, bijgestaan door een Zuid-Sudanese man in burgerkleding. De arrestatie vond plaats in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, de verblijfplaats van Moris Bak. Vermoedelijk is hij onder dwang teruggebracht naar Juba, Zuid-Sudan, en wordt hij er incommunicado vastgehouden in een detentiefaciliteit van de Zuid-Sudanese Nationale Veiligheidsdienst. 

Eis dat de Zuid-Sudanese autoriteiten de verblijfplaats van Morris Mabior Awikjok Bak bekendmaken en hem onmiddellijk vrijlaten, tenzij hem een internationaal erkend misdrijf ten laste wordt gelegd. Hij moet in tussentijd regelmatig toegang krijgen tot zijn familie, een advocaat en een arts.
 

Achtergrondinfo

Amnesty International heeft talrijke willekeurige detenties door de Zuid-Sudanese Nationale Veiligheidsdienst (NSS) gedocumenteerd. In verschillende faciliteiten in Zuid-Sudan worden gevangenen vaak gefolterd en onderworpen aan andere vormen van mishandeling. Sommigen worden incommunicado vastgehouden zonder dat zij contact mogen opnemen met een advocaat of familieleden.

Onlangs, op 3 en 4 januari, arresteerde de NSS zes mediaprofessionals in verband met een video die op sociale media circuleerde en waarop president Salva Kiir was te zien terwijl hij zichzelf zou hebben ondergeplast tijdens een officiële ceremonie. Twee van hen zijn inmiddels vrijgelaten.

De regering van Zuid-Sudan voert, hoofdzakelijk via de NSS, communicatiesurveillance uit met in Israël gekochte apparatuur en waarschijnlijk met steun van de telecommunicatiebedrijven. De NSS oefent ook fysiek toezicht uit via een wijdverbreid, grensoverschrijdend netwerk van informanten en agenten, dat alle lagen van de samenleving en het dagelijks leven binnendringt. De dienst doet dat door de media en de sociale media te controleren en door organisatoren van evenementen te verplichten toestemming te vragen voordat zij enige vorm van bijeenkomst organiseren. In strijd met het recht op privacy heeft de NSS deze vormen van toezicht gebruikt om personen willekeurig te arresteren en illegaal vast te houden en inbreuk te maken op de persvrijheid, de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vergadering.

Het NSS-spionagenetwerk strekt zich uit over heel Oost-Afrika en controleert zo mensen die hun toevlucht hebben gezocht in buurlanden. 
 

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Ambassade van Zuid-Sudan
Attaché Santino Fardol Watod Dicken
Galliërslaan 20
1040 Etterbeek

E:   [email protected]

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ontvang de schrijfacties per e-mail

   

hier niet op duwen