Zimbabwe: studenten riskeren 24 jaar cel voor vreedzaam protest

Actietermijn: 
01/08/2023 tot 15/09/2023

Zimbabwe: studenten riskeren 24 jaar cel voor vreedzaam protest

Wie?
Benjamin Watadza, Emmanuel Chitima, Comfort Mpofu, Lionel Madamombe, Gamuchirai Chaburumunda (op de foto) en Darlington Chigwena. Allemaal student aan de Universiteit van Zimbabwe. 

Wat is er aan de hand?
Op 17 mei werden 6 studenten van de Universiteit van Zimbabwe gearresteerd voor hun deelname aan een vreedzaam protest in Harare. De deelnemers aan de protestactie eisten dat er een einde kwam aan de vervolging van politici uit de oppositie, onder hen Job Sikhala. Vijf van de studenten zaten meer dan twee maand vast, waardoor ze niet konden meedoen aan hun examens. Hun vragen om onder voorwaarden vrij te komen, of op een andere manier examen af te leggen, werden geweigerd. Op 26 juli werd hun aanvraag tot vrijlating onder voorwaarden alsnog goedgekeurd maar ze riskeren nog steeds vervolging. 

Wat wil Amnesty?
Amnesty International roept de Zimbabwaanse autoriteiten op om de aanklachten tegen de studenten onmiddellijk in te trekken.
 

ACHTERGROND

Vrijheid van meningsuiting onder druk in aanloop naar verkiezingen
Met de verkiezingen van 23 augustus 2023 in het vooruitzicht, blijft Zimbabwe dissidenten vervolgen. Het recht op vrijheid van meningsuiting staat zwaar onder druk. Veiligheidstroepen gebruiken onnodig en buitensporig geweld en er vinden talrijke arrestaties plaats. De leden van de oppositie krijgen geen toelating van de politie om hun stem te laten horen, en als ze toch op straat komen, eindigt het protest soms met gewelddadige aanvallen door leden van de regerende partij Zanu PF. 

Criminalisering van vreedzaam protest
De zes studenten zijn zeker niet de enigen in Zimbabwe die worden vervolgd omdat ze hun stem willen laten horen. Het trio Cecillia Chimbiri, Joanah Mamombe en Netsai Marova -  alle drie leden van de Citizens’ Coalition for Change (CCC) – werden in mei 2020 door de politie gearresteerd aan een wegversperring in Harare. De reden hiervoor was dat ze een anti-regeringsprotest leidden i.v.m. de reactie van de overheid op de Covid-19-pandemie en de grote hongersnood in het land. En er zijn nog meer voorbeelden van mensen die vervolgd worden voor hun vreedzaam protest. De autoriteiten laten duidelijk zien wat er gebeurt als je kritiek hebt op de regering of als je oppositie voert.
 

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

His Excellency Emmerson Mnangagwa
President of the Republic of Zimbabwe
Office of the President, 
Munhumutapa Building
Samora Machel Avenue
Private Bag 7700 
Causeway, Harare, Zimbabwe

E: [email protected]

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Zimbabwe
Ambassadeur Ammon Mutembwa
Joséphine Charlottesquare 11
1200 Sint-Lambrechts-Woluwe

E: [email protected]

Ontvang de schrijfacties per e-mail

   

hier niet op duwen