VS: laat Toffiq al-Bihani vrij

Actietermijn: 
30/08/2022 tot 15/10/2022

VS: laat Toffiq al-Bihani vrij

Van de 36 mannen die nog in de Amerikaanse militaire gevangenis in Guantánamo Bay (Cuba) zitten, zijn er 19 waarvan de vrijlating is goedgekeurd, maar toch zitten ze nog steeds vast. De gevangenis is al ruim 20 jaar open en meer dan 700 moslimmannen en -jongens hebben er verbleven. Velen werden gefolterd, allemaal willekeurig vastgehouden, en geen van hen heeft een eerlijk proces gekregen. Een van hen is Toffiq al-Bihani. Zijn overplaatsing uit de gevangenis was al in 2010 goedgekeurd, maar toch verblijft hij er nog steeds.

De Amerikaanse regering moet Toffiq al-Bihani en de andere mannen die goedkeuring kregen tot overplaatsing, overbrengen naar een land waar hun mensenrechten gerespecteerd zullen worden en de gevangenis onmiddellijk sluiten.

Achtergrond

Onder de regering van de president Joseph Biden zijn vier mannen overgebracht uit de militaire gevangenis op de Amerikaanse marinebasis in Guantánamo Bay (Cuba). In juli 2021 werd de 56-jarige Marokkaanse burger, Abdul Latif Nasser, overgebracht naar Marokko. De vrijlating van Nasser was goedgekeurd in 2016, maar toch werd hij nog vijf jaar vastgehouden in Guantánamo. In totaal bracht hij 19 jaar in Guantánamo door zonder ooit officieel in beschuldiging gesteld te zijn.

In april 2022 werd Sufyian Barhoumi naar Algerije overgebracht. Hij werd in maart 2002 in Pakistan gevangengenomen en naar Guantánamo Bay overgebracht, waar hij nooit een proces kreeg. Hij werd in augustus 2016 op de hoogte gebracht dat hij in aanmerking kwam voor vrijlating, maar zijn zaak liep vast door het beleid van de regering Trump dat transfers meestal tegenhield.

In maart 2022 werd Mohammed al-Qahtani overgebracht naar Saudi-Arabië voor mentale gezondheidszorg. Al-Qahtani werd zo zwaar gefolterd door de Amerikaanse autoriteiten dat hij ongeschikt verklaard werd om een proces te doorstaan. Hij werd ervan verdacht de 20ste kaper bij de aanslagen van 11 september te zijn.

In juni 2022 werd Asadullah Haroon Gul, een Afghaanse gevangene die bijna 15 jaar in Amerikaanse hechtenis werd vastgehouden, vrijgelaten uit Guantánamo door een Amerikaans federaal gerechtelijk bevel.

Amnesty International roept de regering Biden op om de gevangenis in Guantánamo Bay voor eens en altijd te sluiten. Al wie die daar nog wordt vastgehouden, moet ofwel worden vrijgelaten en overgebracht, of als er voldoende bewijs is voor het plegen van een internationaal erkend misdrijf, daarvoor terechtstaan. Dit moet gepaard gaan met een eerlijk proces, zonder doodstraf.

Gevangenen die sinds “9/11” in Guantánamo vastzitten, zijn het slachtoffer van foltering en gedwongen verdwijning. De Verenigde Staten moeten dit onderzoeken en de vermoedelijke daders van deze misdrijven berechten, ongeacht de rang van hun huidige of vroegere ambt.

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Secretary Antony Blinken

United State Department of State

2200 C Street NW

Washington DC 20037, USA

Stuur je bericht digitaal via: https://register.state.gov/contactus/contactusform

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van de Verenigde Staten

Ambassadeur Michael M Adler

Regentlaan 27

1000 Brussel

E: [email protected]

Ontvang de schrijfacties per e-mail

   

hier niet op duwen