Vietnam: stop de executie van Nguyen Van Chuong

Actietermijn: 
01/09/2023 tot 15/10/2023

Vietnam: stop de executie van Nguyen Van Chuong

Wie?
Nguen van Chuong uit Vietnam

Wat is er aan de hand?
Op 4 augustus werd de familie van Nguyen Van Chuong gevraagd om zich binnen drie dagen aan te melden bij een volksrechtbank van Haiphong in Vietnam om regelingen te treffen om zijn stoffelijk overschot te ontvangen na zijn executie. Nguyen Van Chuong werd veroordeeld na een oneerlijk proces, hoofdzakelijk op basis van een 'bekentenis' die volgens hem werd verkregen na foltering tijdens politieondervragingen. Twee getuigen die aangaven dat hij zich op 40 km bevond van de plaats van de moord zeiden dat de politie fysiek geweld en dreigingen heeft gebruikt zodat zij hun getuigenissen zouden intrekken. Nguyen Van Chuong zit sinds 2008 in de dodencel. Zijn familie werd niet op de hoogte gebracht van de geplande executiedatum.

Wat wil Amnesty?
De Vietnamese autoriteiten moeten ervoor zorgen dat de executie van Nguyen van Chuong niet doorgaat en een onafhankelijk en onpartijdig onderzoek instellen naar de aantijgingen van foltering en andere mishandeling van Nguyen van Chuong.

ACHTERGROND

Doodstraf nakend
Nguyen Van Chuong (40) is een arbeider uit het noorden van Vietnam. Hij werd samen met twee anderen veroordeeld voor diefstal en de moord op een politieagent in juli 2007. Hij kreeg hiervoor de doodstraf. Op 4 augustus werd zijn familie gevraagd om regelingen te treffen voor zijn stoffelijk overschot, waardoor wordt gevreesd dat zijn executie nakend is. Familieleden van Nguyen Van Chuong konden hem op 14 augustus in de gevangenis bezoeken. Hij bevestigde toen dat hij op de hoogte was gebracht over de beslissing om zijn doodstraf uit te voeren. Hij kreeg daarbij geen datum.

Gefolterd tot bekentenis
Nguyen ontkent de aanklachten en heeft in brieven aan zijn familie geschreven dat hij, toen hij bij de politie in hechtenis zat, gefolterd en mishandeld werd om hem de moord te doen 'bekennen'. Hij zei dat hij werd uitgekleed, opgehangen en geslagen tijdens de ondervraging door de politie. De autoriteiten hebben deze bewering naar verluidt ontkend.

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Vo Van Thuong
President of Vietnam
No. 2, Hung Vuong,
Badinh District, Hanoi
Vietnam
E: [email protected]
[email protected]

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Vietnam
Ambassadeur Nguyen Van Thao
Generaal Jacqueslaan 1
1050 Elsene
E: [email protected]

Ontvang de schrijfacties per e-mail