VENEZUELA: laat Emirlendris en Guillermo vrij

Actietermijn: 
01/11/2023 tot 15/12/2023

VENEZUELA: laat Emirlendris en Guillermo vrij

Wie?
Emirlendris Benítez en Guillermo Zárraga uit Venezuela.

Wat is er aan de hand? 
Emirlendris (42) is moeder en handelsvrouw. In augustus 2018 werd ze willekeurig gearresteerd en daarna gefolterd. Guillermo (59) is ingenieur en voormalig vakbondsman uit de olie-industrie. Hij werd in november 2020 willekeurig vastgezet en zonder enig bewijs veroordeeld. Beiden lijden aan ernstige gezondheidsproblemen door de onmenselijke omstandigheden in de gevangenis. Ze zitten onterecht vast in gevangenissen onder de verantwoordelijkheid van de minister van penitentiaire zaken. 

Wat wil Amnesty?
Amnesty wil dat de minister van penitentiaire zaken het leven en de gezondheid van Emirlendris en Guillermo beschermd en ervoor zorgt dat zij toegang krijgen tot de nodige zorg.
 

ACHTERGROND

Gefolterd en een kind ontnomen
Op 5 augustus 2018 werd Emirlendris willekeurig aangehouden. De autoriteiten beschuldigden haar van gewelddaden tegen hooggeplaatste politieke leiders in Venezuela. Daarvoor is geen bewijs. In gevangenschap werd ze gefolterd terwijl ze zwanger was. Een paar weken na haar arrestatie werd haar zwangerschap zonder haar medeweten of toestemming beëindigd. Door het folteren kwam ze in een rolstoel terecht. In 2022 werd ze door een rechtbank veroordeeld tot 30 jaar cel. Emirlendris had nooit vastgehouden mogen zitten. De aanklachten tegen haar zijn politiek gemotiveerd. Ze moet onmiddellijk worden vrijgelaten.

Op de foto met oppositieleider
Guillermo is een Venezolaanse ingenieur en vakbondsleider. Op 14 november 2020 werd hij 's nachts thuis aangehouden door agenten van het Directoraat-generaal voor Militaire Contraspionage (DGCIM). Hij wordt beschuldigd van het verstrekken van informatie over de nationale veiligheid aan een vermeende CIA-agent. Guillermo Zárraga stond op de foto met Juan Guaido, een prominente oppositieleider. De foto diende als bewijs tegen Guillermo. De vermeende CIA-agent werd vrijgelaten, maar Guillermo zit nog altijd vast.
 

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Ministra Celsa Bautista Ontiveros
Ministerio del Poder Popular 
para Asuntos Penitenciarios,
Avenida Venezuela, Edificio Platinum, 
Urbanización El Rosal, 
Municipio Chacao, Caracas
Venezuela 

Twitter: @CelsaBautistaO 

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Venezuela
Ambassadeur Claudia Salerno Caldera
Franklin Rooseveltlaan 10
1050 Elsene

E: [email protected] 

Ontvang de schrijfacties per e-mail

   

hier niet op duwen