Venezuela: laat Emirlendris Benítez vrij

Actietermijn: 
02/05/2023 tot 15/06/2023

Venezuela: laat Emirlendris Benítez vrij

Wie?
Emirlendris Benítez uit Venezuela.

Wat is er aan de hand?
Emirlendris Benítez is een 42-jarige moeder, zus en ondernemer die in augustus 2018 in Venezuela om politieke redenen willekeurig werd aangehouden en gefolterd. Nu wacht haar een onrechtvaardige gevangenisstraf van 30 jaar in onmenselijke detentieomstandigheden. Zij heeft dringend medische zorg nodig, meer bepaald een algehele diagnose en integrale behandeling van de ernstige nawerkingen van de foltering die zij heeft ondergaan tijdens de incommunicado-detentie na haar arrestatie. 

Wat wil Amnesty?
Wij eisen de vrijlating van Emirlendris. Zolang zij in hechtenis blijft, moeten de autoriteiten verzekeren dat zij de adequate en betrouwbare medische zorg krijgt die zij dringend nodig heeft.

 

ACHTERGROND

Talloze mensenrechtenschendingen
Sinds haar arrestatie heeft Emirlendris Benítez talloze mensenrechtenschendingen ondergaan, zoals arbitraire detentie, foltering, gendergerelateerd geweld, discriminatie, een oneerlijk proces en onmenselijke detentieomstandigheden. Ze is een voorbeeld van het angstaanjagende onderdrukkingsbeleid van de Venezolaanse regering. Hoewel ze zich nooit met enige vorm van politiek activisme had ingelaten, werd ze in het kader van een politiek gemotiveerde rechtszaak beschuldigd en werd haar het recht op een eerlijk proces ontzegd.

Foltering
In gevangenschap werd ze gefolterd terwijl ze zwanger was. Enkele weken na haar arrestatie werd ze onder dwang overgebracht naar een medische instelling waar haar zwangerschap zonder dat ze het wist of toestemming gaf beëindigd werd. Door de foltering die zij heeft ondergaan, kan zij zich niet zonder rolstoel verplaatsen.

Verzonnen aanklachten
Op 5 augustus 2018 werd Emirlendris willekeurig aangehouden op verzonnen gronden. De autoriteiten linkten haar ten onrechte en zonder enig bewijs aan gewelddaden tegen hooggeplaatste politieke leiders in Venezuela, hoewel zij steeds heeft volgehouden er geen deel aan te hebben gehad.
 

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Ministra Celsa Bautista Ontiveros
Ministerio del Poder Popular para Asuntos Penitenciarios,
Avenida Venezuela, Edificio Platinum, 
Urbanización El Rosal, 
Municipio Chacao, 
Caracas
Venezuela 

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Venezuela
Ambassadeur Claudia Salerno Caldera
Franklin Rooseveltlaan 10
1050 Elsene

E:   [email protected]

Ontvang de schrijfacties per e-mail