Tunesië: laat parlementslid vrij

Actietermijn: 
01/10/2021 tot 15/11/2021

Tunesië: laat parlementslid vrij

Yassine Ayari, een parlementslid en klokkenluider die verschillende corruptiezaken in Tunesië aan het licht heeft gebracht, wordt sinds 28 juli 2021 vastgehouden in de gevangenis van Mornaguia waar hij een straf van twee maanden uitzit.

Die straf werd in 2018 uitgesproken door een militaire rechtbank wegens zijn Facebook-posts waarin hij kritiek uitte op het leger. De militaire rechtbank heeft een nieuwe vervolging tegen hem ingesteld na zijn verklaringen waarin hij de aanvaarding van uitzonderlijke bevoegdheden door president Saied op 25 juli 2021 een “staatsgreep” noemde. Yassine Ayari is op 7 september in hongerstaking gegaan uit protest tegen zijn gevangenisregime.

Yassine Ayari, een 40-jarige ingenieur die zich verzette tegen het bewind van ex-president Ben Ali, werd bij de deelverkiezingen van 2018 verkozen tot parlementslid, en won bij de parlementsverkiezingen van 2019 een zetel voor zijn politieke beweging ‘Hoop en Werk’ die Tunesiërs in Frankrijk vertegenwoordigt.

Hoewel de militaire rechtbanken na de opstand van Tunesië gedeeltelijk zijn hervormd, staan zij nog steeds onder buitensporige controle van de uitvoerende macht, aangezien de president van de republiek de uitsluitende zeggenschap heeft over de benoeming van rechters en aanklagers in deze rechtbanken.

Roep op tot zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating en vraag Tunesië om komaf te maken met het gebruik om strafrechtelijke vervolging voor laster om zo kritiek tegen de regering te smoren.

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

A Son Excellence Monsieur Kaïs Saïed,

Président de la République,

Route de la Goulette,

Site archéologique de Carthage,

Tunesië

E: contact@carthage.tn

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Z. E. de heer Nabil Ammar, Ambassadeur
Ambassade van Tunesië

Tervurenlaan 278
1150 Sint-Pieters-Woluwe
 

Fax: 02 771 94 33

Ontvang de schrijfacties per e-mail

   

hier niet op duwen