SWAZILAND: gerechtigheid voor gedode Thulani Maseko

Actietermijn: 
28/02/2023 tot 15/04/2023

SWAZILAND: gerechtigheid voor gedode Thulani Maseko

Thulani Maseko was een moedig mensenrechtenverdediger en-advocaat die weigerde om weg te kijken van de repressie die de Swazische overheid aanwendde tegen de inwoners. Hij werd op 21 januari neergeschoten door onbekenden bij hem thuis in Luyengo. De autoriteiten van Swaziland moeten zijn dood onderzoeken op doortastende, grondige, onpartijdige, onafhankelijke en transparante wijze en de verantwoordelijken berechten. 

Eis gerechtigheid voor Thulani Maseko en zijn familie.
 

Achtergrondinfo

De moord op Thulani Maseko volgt na een reeks van aanvallen op oppositieleiders en pro-democratie-activisten. Sinds mei 2021 stellen zij de monarch in vraag en eisen, o.a. door nationale protestacties, politieke hervormingen. Als reactie op deze protesten hanteert de regering brute repressie tegen mensenrechtenactivisme. Sommige politici werden vastgezet louter op basis van de verdenking dat ze de roep om politieke hervorming ondersteunen.

Thulani Maseko werd eerder in 2014, samen met nieuwsredacteur Bhekithemba Makhubu tot twee jaar cel veroordeeld wegens “minachting van het hof”. Dit gebeurde nadat ze in het openbaar kritiek hadden geuit op wat zij zagen als een gebrek aan onafhankelijkheid en integriteit van de rechterlijke macht. Thulani was volgens Amnesty International een gewetensgevangene. 

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Hon. Pholile Dlamini-Shakantu
Minister of Justice 
927 Mhlambanyatsi
Usuthu Link Road
5th Floor, Mbabane, Swaziland

E: [email protected]

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Swaziland
Ambassadeur Sibusisiwe Mngomezulu 
Winston Churchilllaan 188
1180 Ukkel

E:    [email protected]

Ontvang de schrijfacties per e-mail